Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Allmicroalgae, of hoe het grootste cementbedrijf van Portugal een van Europa's grootste microalgenproducties creëerde

"De uitdaging is dat de consument microalgen niet als een supplement ziet, maar als een vast ingrediënt in de voeding"

Een visionair duurzaamheidsproject van het Portugese cementbedrijf Secil, waarbij alternatieven werden gezocht om de uitstoot van broeikasgassen van de fabriek te compenseren, leidde 14 jaar geleden tot de oprichting van wat een van de grootste producenten van microalgen in Europa zou worden.


Faciliteiten van Allmicroalgae

"Het Allmicroalgae-project begon in 2007 met als doel microalgen te gebruiken om de CO₂ die vrijkomt bij het cementproductieproces af te vangen. In 2009, na eerst enkele proefteelten te hebben uitgevoerd, besloot Secil een teeltfaciliteit van 1 hectare te bouwen, dat nu integraal deel uitmaakt van onze productielocatie. In de volgende 12 jaar heeft Allmicroalgae in totaal € 15 miljoen geïnvesteerd in de teelt van microalgen", laat het bedrijf weten.


Fotobioreactoren

De teelt van macro- en microscopische algen heeft de afgelopen decennia een opmerkelijke groei doorgemaakt vanwege het grote vermogen om biomassa te produceren, maar ook omdat de teelt fotosynthetisch gezien heel efficiënt is. Volgens statistieken die de FAO bijhoudt over visserij en aquacultuur (FishStatJ) steeg de algenproductie tussen 1950 en 2019 wereldwijd met 6.300%, van 0,56 miljoen ton naar 35,82 miljoen ton. De sector maakt deel uit van de zogenaamde duurzame blauwe economie van de Europese Unie, die essentieel is voor het bereiken van de ambitieuze klimaat- en milieudoelstellingen van de Europese Green Deal. En hoewel de ontwikkeling van de sector nog steeds voor grote uitdagingen staat, zijn de voordelen van dit type aquacultuur op meerdere vlakken immens.

"Als we kijken naar het voedingsaspect van wier, dan zien we dat microalgen rijk zijn aan eiwitten, alle essentiële aminozuren bevatten, een hoog gehalte aan chlorofylen hebben en ook een lipidenprofiel met 60% meervoudig onverzadigde vetzuren. Microalgen zoals Chlorella vulgaris zijn ook rijk aan vitamines, zoals B12, en mineralen, waaronder ijzer, kalium, fosfor en calcium."


Gele, groene en witte Chlorella vulgaris en tabletten van biologische Chlorella

"Wat de milieuvoordelen betreft, kunnen microalgen, naast het afvangen van CO₂, zware metalen ophopen en het is ook bekend dat ze 'afval' opruimen en zo ook deel kunnen uitmaken van de zogenaamde circulaire economie. Bij Allmicroalgae testen we ook verschillende eluaten/ afvalstoffen van voeding om microalgenbiomassa te produceren met inachtneming van de kwaliteitseisen die we onszelf stellen en die de certificaten eisen." Allmicroalgae beschikt sinds 2018 over de biologische certificering van de EU voor de teelt van Chlorella vulgaris en is daarmee het enige Europese bedrijf met een grootschalige biologische productie van dit gewas. Dit jaar behaalde het ook diezelfde certificering voor de productie van Spirulina. Daarnaast is Allmicroalgae in het bezit van de GMP + FSA-, GMP- en Kosher-certificeringen.


Spirulina

Microalgen kunnen ook worden gebruikt als biomeststoffen en plantversterkers in de tuinbouw, de basis vormen van diervoeder en dienst doen als een alternatieve en duurzame energiebron.

Hoe worden microalgen geteeld?
"Op het gebied van teeltsystemen zie je in de literatuur vaak nieuwe reactoren en andere ontwikkelingen opduiken. Maar naar onze mening hangt de teelt meer af van de biologie dan van de productiesystemen zelf, vooral omdat Aziatische landen microalgen al in grote hoeveelheden en met succes telen. De technologie bestaat eigenlijk al. Maar de verwerkingstechniek is een ander paar mouwen. Die sector is tot op heden minder ontwikkeld."


Raceway-teeltsysteem

"Ons productieproces voor industriële microalgensoorten is uniek, zeer flexibel en stelt hoge eisen aan de kwaliteit. De stammen genieten van de meest geschikte omstandigheden voor celdeling en wanneer ze hoge concentraties bereiken, worden ze overgebracht naar grotere volumes met meer ruimte om verder te groeien", leggen ze uit bij het Portugese bedrijf gevestigd in Pataias. "Chlorella-microalgen kunnen autotroof of heterotroof groeien. In Allmicroalgae verloopt de teelt van groene Chlorella vulgaris in twee fasen. Eerst wordt het entmateriaal geproduceerd door fermentatie en later in fotobioreactoren (onder buitenomstandigheden). Naast groene Chlorella vulgaris, kan Allmicroalgae ook gele en witte Chlorella vulgaris telen. Deze producten zijn zeer aantrekkelijk, omdat de uiterlijke eigenschappen, zoals kleur, smaak en sensorisch profiel, nog beter zijn."


Fotobioreactoren van Allmicroalgae

"Allmicroalgae produceert ook Spirulina en brengt het op de markt in de vorm van een pasta of natuurlijk gedroogd poeder."

Een groeiende sector in Europa en Amerika
Deze producten met een hoge toegevoegde waarde kunnen verschillende toepassingen hebben, leggen ze uit bij Allmicroalgae. "Ze kunnen als dagelijkse aanvulling in de vorm van tabletten worden ingenomen of dienen als ingrediënt in smoothies, soepen, broodproducten, enz. Onze microalgen brengen we zowel B2B als B2C op de markt in Portugal en het buitenland. Ons merk heet Allma."


Microalgenproducten van Allmicroalgae

De microalgenmarkt heeft in Azië al een rijke geschiedenis, maar in Europa en Amerika begon de teelt en de afzet pas 2 decennia geleden, zo vertellen ze bij het bedrijf. Dat wordt ook bevestigd door de gegevens van FishStatJ voor 2019. In dat jaar was Azië - onder leiding van China – goed voor maar liefst 97,2% van de mondiale microalgenproductie. "En toch is de sector overal aan een opmars bezig", stellen ze vast bij Allmicroalgae. "De grootste groei wordt momenteel gerealiseerd in Europa en Amerika."

"Het is een segment dat nog veel belangrijker zal worden in de gastronomie van veel landen. Europa en Amerika zijn eigenlijk pas begonnen met de teelt van microalgen en enkele belangrijke spelers in de voedingssector zijn steeds meer geïnteresseerd in dit product vanwege de verschillende toepassingen. Ook de veganistische trend, waarbij de consument op zoek moet naar eiwitten van plantaardige oorsprong, richt de blik op microalgen, want ze kunnen een mooi alternatief vormen vanwege hun complete voedingsprofiel."


Microalgenproducten van Allmicroalgae

De sector staat nog voor grote uitdagingen, waarvan de grootste misschien wel de opschaling is zonder dat het voedingsprofiel in de verschillende partijen verschilt, leggen ze uit bij Allmicroalgae. "En aan vraagzijde wordt de grootste uitdaging om microalgen deel te laten uitmaken van het dagelijks voedingspatroon, zodat mensen ze niet alleen consumeren als detox-producten en in diëten voor gewichtsverlies. De sector probeert met R&D nu verschillende toepassingen te vinden om microalgen een plaats te geven als ingrediënt in het alledaagse voedsel, zonder dat prijs, smaak of gebruiksgemak een probleem vormen."

Portugal, een van de pioniers op de microalgenmarkt
Microalgen zijn een belangrijk onderdeel van het mariene milieu. Ongeveer 80% van de zeewiersoorten in de oceanen behoren tot deze categorie waarvan de productie een wezenlijke bijdrage kan leveren aan de verwezenlijking van de doelstellingen van de Europese Green Deal. Bedrijven als het Portugese Allmicroalgae zijn actief betrokken bij de transitie naar een duurzame blauwe economie op het continent.

"Bij Allmicroalgae breiden we onze productielocatie nu verder uit om de doelstellingen te kunnen bereiken die we onszelf hebben gesteld. Toekomstige uitbreidingen zullen dan afhangen van de vraag. Elk jaar testen we verschillende soorten omdat onze teelt zich nog in een vroeg stadium bevindt, waarin het uiterst belangrijk is om ons te concentreren op en te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Het marktpotentieel is nog niet volledig in kaart gebracht."

"Portugal heeft een enorme kustlijn en het zit ook in het Portugese DNA om nieuwe paden te proberen te ontdekken in het mariene milieu. De macroalgensector was elders ter wereld al lang in ontwikkeling, dus met de goede weersomstandigheden die Portugal heeft, was het slechts een kwestie van tijd voordat microalgen in het vizier van een ondernemer kwamen te staan."

Voor meer informatie:
Allmicroalgae- Natural Products, S.A.
Rua 25 de Abril, s/n
Pataias - Gare
2445-413 Pataias (Portugal)
[email protected]
www.allmicroalgae.com

Publicatiedatum: