Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Mooie oogst Franse wortelen

De afgelopen drie jaar hebben weersomstandigheden de wortelopbrengst en de wortelkwaliteit in Frankrijk sterk beïnvloed. Dit jaar is zowel de opbrengst als de kwaliteit van de wortelen echter heel goed te noemen. “Het oogsten van de op het veld geteelde wortelen  verloopt prima. In alle teeltgebieden zijn de opbrengsten groter dan die van voorgaande jaren. De kwaliteit van de wortelen is uitstekend en er is sprake van een uitgebalanceerde verdeling van de maten. Het aanbod is dus optimaal om aan de vraag te voldoen”, vertelt Astrid Etèvenaux, directeur van AOP nationale Carottes de France, de Franse Nationale Vereniging van BOB Wortelen.

Kleine consumptieaantallen en gebrek aan promotie in winkels
Ondanks het feit dat het teeltproces goed is verlopen, blijven de consumptieaantallen klein. “Sinds afgelopen zomer worden veel groenten- en fruittelers geconfronteerd met een te kleine vraag, waardoor de balans tussen vraag en aanbod is verstoord. Dit is ook het geval met de wortelen.

We kunnen echter niet steeds alleen de weersomstandigheden hiervan de schuld geven. Het is namelijk ook zo dat consumenten de wortelen in winkels nauwelijks weten te vinden. We moeten voorzichtig zijn met het vergelijken van de cijfers van 2020, omdat die  kunstmatig zijn beïnvloed door het Covid-effect en de geregistreerde consumptieaantallen in werkelijkheid aanzienlijk kleiner zijn.

Kijkend naar de gezinsconsumptiegegevens van Kantar, laat oktober 2021 bijvoorbeeld een daling van 16% zien in de gekochte hoeveelheden in vergelijking met die van oktober 2020.” De sector betreurt het ook dat, hoewel wortelen de tweede meest geconsumeerde groenten in Frankrijk zijn, er in de retailschappen geen ruimte voor is.

Verhoging van de teeltkosten die de telers zelf moeten betalen
Hoewel de leveringskosten met 20% zijn gedaald ten opzichte van de afgelopen drie jaar, zijn de teeltkosten aanzienlijk gestegen. “Voor telers is de situatie hierdoor zeer precair. De teeltkosten zijn de afgelopen jaren zo enorm gestegen door een toename van de arbeidskrachten (-kosten) ter compensatie van de vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. 

Daarnaast zijn niet alleen de energieprijzen gestegen, maar ook de kosten van transport en verpakking, waarvoor de sector geen alternatieven heeft gevonden tegen een vergelijkbare prijs, dit alles vlak vóór de invoering van de Franse AGEC-wet. En dan hebben we het nog niet eens gehad over verhoging van de kosten in het kader van de certificeringen in Frankrijk om ervoor te kunnen zorgen dat consumenten een uitzonderlijk product aangeboden kunnen krijgen. Al deze extra kosten worden op dit moment door de telers zelf betaald, maar zullen uiteindelijk worden doorgevoerd in de verkoopprijs aan consumenten. De lagere prijzen die aan de telers wordt betaald, worden ook nog niet doorberekend aan consumenten.”

Voor meer informatie:
Astrid Etèvenaux
AOP nationale Carottes de France
[email protected]  
www.carottes-de-france.fr  

Publicatiedatum: