Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Totale Bulgaarse fruitoogst maakte forse daling door

In 2020-2021 maakte de Bulgaarse fruitoogst een sterke daling van 15% door als gevolg van ongunstige weersomstandigheden. De appelproductie nam met 13% af ten opzichte van 2019-2020 vanwege krimp van het oogstareaal onder invloed van slechte weersomstandigheden. De perenproductie maakte een nog sterkere daling door, van 48%, en bereikte hiermee het laagste niveau in vier jaar tijd. De afname was het gevolg van areaalkrimp en tegenvallende opbrengsten. 

De druivenoogst was beter bestand tegen het slechte weer en viel slechts 6% lager uit. De pandemie deed de consumentenvraag dalen, evenals de import. Dit had te maken met de beperkingen in de horeca, de afname van het aantal toeristen en het feit dat consumenten hun geld vaker uitgaven aan basisproducten. Naar verwachting zullen de teelt, consumptie en verwerking in 2021-2022 opleven als de economie herstelt, vaccinatieprogramma's op stoom komen, toeristen terugkeren en horecabeperkingen worden versoepeld.  

De consumptie van appelen zal in 2020-2021 naar verwachting lager blijven dan voor de pandemie, hoewel de consumptie wel met 4,5% is toegenomen ten opzichte van vorig jaar, hetgeen toegeschreven kan worden aan gestegen retailverkopen. 

De prognose voor het marktjaar 2021-2022 is dat de productie, aanvoer en consumptie (vers en verwerking) zich herstellen dankzij een hogere vaccinatiegraad, versoepelingen in de horeca en een beter toeristenseizoen. De hogere prijzen en hoge inflatie zullen echter een remmend effect op deze groei hebben. 

Klik hier voor het volledige rapport.

Bron: lnks.gd

Publicatiedatum: