Pulsemaster, de marktleider in Pulsed Electric Field-systemen voor de friet- en chipsindustrie, kondigt aan dat het een overeenkomst heeft gesloten voor de verkoop van nog twee 100 kW Pulsed Electric Field-systemen aan Agristo. Mark de Boevere, Managing Director van Pulsemaster zegt: "Wij zijn verheugd dat een Belgische klant met zeer hoge normen en een wereldwijde reputatie heeft ingestemd met de aankoop van hun derde en vierde Pulsemaster PEF-systemen."
Foto: Na PEF-behandeling van de aardappel, een elastischer, rauw frietje, minder breuk, gladder oppervlak en minder olie-opname. Foto: Pulsemaster
Agristo gebruikt hun Pulsemaster PEF-systemen in haar productiefaciliteiten in België en Nederland. Het bedrijf heeft twee extra Pulsemaster PEF-systemen gekocht die kunnen worden gebruikt om grote, hele aardappelen te behandelen met pulserende elektrische velden. Dit met een capaciteit tot 60 ton aardappels per uur per PEF-systeem, voor de productie van Franse frietjes en aardappelspecialiteiten.
Agristo met hoofdzetel in Harelbeke telt ook nog productievestigingen in Nazareth, Wielsbeke (foto) en Tilburg
PEF: Zo werkt het
Pulsed electric field (PEF)-technologie is een efficiënte, niet-thermische voedselverwerkingstechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van korte elektrische pulsen met een hoog voltage. De pulsen maken met hun hoge voltage hele kleine gaten in celmembranen van de aardappelcellen, waardoor de celdruk afneemt en de inhoud van cellen makkelijker naar buiten lekt. De gepulseerde elektrische veldbehandeling draagt bij tot afname van de celdruk in de verwerkte aardappelen, wat resulteert in een aantal voordelen voor de klant, waaronder een betere snijkwaliteit, wat resulteert in gladdere oppervlakken van frieten. Het is bewezen dat het de frietproducenten een hogere opbrengst oplevert, omdat er minder zetmeel wordt verloren.
Slijtage van snijbladen wordt beperkt
"Gemakkelijker snijden betekent ook dat er minder slijtage is van snijbladen," zegt Mark de Boevere. "Dit leidt vervolgens tot langere intervallen tussen de onderhoudsbeurten van de messen door de verwerkers. Om een getal te plakken op de verbetering van de levensduur van de snijmessen, kunnen we bevestigen dat er gemiddeld 40% minder snijkracht nodig is. Het is duidelijk dat dit een positief effect heeft op de messen en de duurzaamheid van de messen verhoogt en de levensduur van de snijmessen verlengt."
Een verlaging van de industriestandaard van 2,5%-3% breuk naar minder dan 0,5% breuk met Pulsemaster PEF-technologie. Foto: Pulsemaster
Minder breuk en dus langere frieten"
"Frietproducenten die het PEF-systeem van de Pulsemaster gebruiken, behalen hun grootste voordeel bij het snijden van lange, dunne frieten uit grote, rauwe aardappelen, aldus Mark de Boevere. "We hebben vastgesteld dat producenten gemiddeld minder dan 0,5% breuk van friet kunnen verwachten na PEF-behandeling van rauwe aardappelen. Dit betekent een verlaging van de industriestandaard van 2,5%-3% breuk naar minder dan 0,5% breuk met onze PEF-technologie."
De behandeling met gepulseerde elektrische velden is niet alleen gunstig bij de productie van "gewone" frieten, maar kan ook met succes worden toegepast bij de industriële productie van frieten van zoete aardappelen, aangezien zoete aardappelen nog moeilijker te snijden zijn dan gewone aardappelen.
In het Nederlands-Duitse bedrijf Pulsemaster is jarenlange ervaring met Pulsed Electric Field-technologie gebundeld. De productiefaciliteit zit in het Brabantse Hapert. Pulsemaster biedt wereldwijd ondersteuning aan haar klanten. In Lohne (Oldenburg), in Nedersaksen heeft Pulsemaster een kantoor en workshop beschikbaar voor de Duitse markt.
Een voorbeeld van een Pulsemaster pulsgenerator
Voor meer informatie:
Mark de Boevere
Pulsemaster BV
Hapert
Tel: +31 (0)497 820 300
mark.deboevere@pulsemaster.us
www.pulsemaster.us