Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

ILVO lanceert Landbouw-Verdienwijzer

“Waar zitten voor mijn landbouwbedrijf, gecombineerd met mijn interesses, kansen om aan het einde van de maand een beter inkomen over te houden?” Dat is de vraag die Vlaamse boeren kunnen stellen aan de nieuwe, digitale Landbouw-Verdienwijzer van ILVO. De verdienwijzer wordt officieel en digitaal gelanceerd op 7 december 2021. Hij is voor alle types landbouwbedrijven geschikt, want alle sectoren en alle mogelijke afzetkanalen en managementkeuzes zijn erin vervat.

Vlaams Minister van Landbouw Hilde Crevits beaamt de meerwaarde: ''Inzicht, kennis en begeleiding zijn meer dan ooit belangrijk voor de landbouw. Het zal de landbouw van morgen bepalen. De verdienwijzer is alvast een stap in de goede richting. Het zal inzicht bieden in welke mogelijkheden producten hebben binnen bepaalde marktsegmenten.''

Onderzoeker Edward Belderbos, zelf voormalig ondernemer, werkte aan de tool samen met een aantal ILVO collega’s en met de landbouworganisaties. ''Veel landbouwers stellen zich de vraag waarheen ze met hun bestaand bedrijf willen of moeten evolueren. De verdienwijzer helpt om via een grondige analyse te komen tot een individueel, geschikt advies, zonder dat er op de achtergrond verborgen belangen meespelen.''

Eerst ontrafelen van bestaande toestand
De opties die de verdienwijzer aanwijst hangen af van wat de landbouwer ingeeft omtrent zijn producten en diensten, verkoopkanalen en productieactiviteiten. Verder wordt gepeild naar de omgevingsfactoren en de interesses of vaardigheden van de bedrijfsleider. De verdienwijzer geeft daarna automatisch aan of de bedrijfsactiviteiten (ook) economisch goed passen bij elkaar, en of ze aansluiten op de drijfveren van de ondernemer.
In de landbouweconomie worden vaak veralgemenende, abstracte discussies gevoerd rond duurzame verdienmodellen voor hele sectoren. Het verschil met deze Landbouw-Verdienwijzer is dat hij op niveau van één bedrijf kan kijken, met dus een individuele en concrete conclusie.

Aanpassing van een verdienmodel vergt veel stappen
Het resultaat uit de verdienwijzer moet gezien worden als slechts de eerste stap in de zoektocht naar een beter verdienmodel. Nadat de landbouwondernemer dankzij de verdienwijzer zijn of haar ideeën concreter heeft gemaakt en eventueel heeft bijgesteld, volgen andere noodzakelijke fases en oefeningen: een haalbaarheidstoets rond rendabiliteit, vergunningen, arbeidsbeschikbaarheid, financiering, etc. De begeleiding van deze verdere stappen dient te gebeuren via de bestaande kanalen (sectororganisaties, praktijkcentra, adviseurs, banken, …). ''Met het rapport uit de verdienwijzer zijn bedrijfsleiders beter voorbereid op deze volgende stappen. Het is een handig instrument om te gebruiken in gesprekken met de bank en adviseurs.''

Lancering van de verdienwijzer is ook oproep
Wegens de vierde Coronagolf in stapte ILVO af van een fysieke studiedag naar een COVID-veilige hybride formule: de plenaire uitleg gebeurt digitaal, de workshops zijn fysiek maar voor een beperkt aantal deelnemers.

In de komende maanden en jaren wordt dat prototype continu geëvalueerd en bijgestuurd, zodat het nog nauwer en juister aansluit bij de realiteiten en noden van de sector.

De verdienwijzer is binnenkort door alle landbouwbedrijven gratis en online te gebruiken. Wanneer een landbouwer de verdienwijzer gebruikt ontvangt hij het resultaat in een pdf op zijn persoonlijk e-mailadres. Het landbouwbedrijf kan aangeven of het nog door ILVO wenst gecontacteerd te worden over de resultaten of over ILVO onderzoek rond verdienmodellen in het algemeen.
De resultaten uit de verdienwijzer zijn volledig vertrouwelijk. De gegevens die de landbouwers inbrengen worden niet opgeslagen of bewaard door ILVO, tenzij daar expliciet toestemming voor is gegeven. Het is onmogelijk om de gegevens van andere gebruikers te zien.

Klik hier voor de Verdienwijzer

Bron: www.ilvo.vlaanderen.be 

Publicatiedatum: