Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ortolanda neemt kas mee naar Californië

Tholen - Bij radijsteler Ortolanda Melderslo zijn kassenslopers momenteel bezig met het afbreken van de kas aan de Vondersestraat in Horst. Over twee weken is de kas volledig afgebroken. De 2,7 hectare glas zal worden verplaatst naar glastuinbouwgebied Californië in Grubbenvorst. "Dat de kas in Horst gesloopt moest worden, was al langer bekend, maar de keuze om de kas aan te houden en elders opnieuw te bouwen, die is recent gemaakt," legt Monique Cornelissen uit.


De kas in Horst, met aan de andere kant van de snelweg een woonwijk

"Op de locatie waar nu onze kas afgebroken wordt door Mustang Demolition, wil de gemeente een waterbuffer realiseren. Waar wij tot voor kort in Horst teelden, heeft de gemeente ruimte nodig voor afvoer van water uit woonwijken aan de andere kant van de snelweg. Gesprekken over dit plan zijn jaren geleden al gestart. Wij wisten dus dat het moment van slopen eraan zat te komen. Daarom hebben we in 2018 ook kassen in America gekocht om de aanstaande sloop te compenseren. Nu wij als derde generatie echter in het bedrijf zijn gestapt en we positief groeien, willen we het areaal niet kwijt en ook de kas niet."

Positief
Die kas, die bleek namelijk te goed om weg te doen, zo concludeerden kasexperts. "Wij hebben diverse kassenslopers gevraagd de kas te beoordelen en die bleek nog dusdanig goed dat, als wij de kas niet zouden verplaatsen naar een andere locatie, de kassenslopers hem zouden hergebruiken. Toen hebben wij besloten op een stuk grond aansluitend aan onze kassen op Californië deze 2,7 hectare kas terug te bouwen."


Op Californië ligt de grond al klaar om de kas weer op te bouwen

Monique stipte al de positieve groei van het bedrijf aan. Ook de huidige marktsituatie deze winter is positief. "Wij mogen niet klagen deze winter. De prijzen zijn goed, vooral voor bosradijs, winterdag het grootste product. De prijzen voor losse radijs zijn stabiel." De radijsteler, met ook teelt in Oude Tonge en Italië, teelt jaarrond radijs. "Wat we ’s winters in Nederland niet zelf kunnen invullen, dat komt uit Italië. Daar zit de teelt ’s winters in de piek."


Het afbreken van de kas in Horst is momenteel volop bezig

Toekomstbestendig
Komende zomer, als de groei van de radijs in Nederland gestuwd door hogere temperaturen en meer licht weer harder gaat, zal op Californië de herbouw van de kas door partners van Kerklaan Greenhouses afgerond worden. "In maart start de bouw. In september is de verwachting dat de bouw is afgerond. Met deze bouw zetten we weer een stap richting een toekomstbestendig Ortolanda."

Voor meer informatie:
Monique Cornelissen
Ortolanda
[email protected] 
www.ortolanda.com