Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Emily van Casteren (vanRijsingencarrotconcepts):

"Quickscan Fysieke Belasting heeft zeker nieuwe inzichten gegeven"

Pijn in je rug door te zwaar te tillen? Of juist pijn aan je nek door te vaak dezelfde beweging te maken? Ieder jaar telt Nederland 113.000 werknemers met een beroepsziekte die veroorzaakt wordt door een te hoge lichamelijke belasting tijdens het werk. Voor een groot deel betreft het aandoeningen aan arm, nek, schouder en rug. Ook in onze sector, de groothandel in groenten en fruit, komt dit helaas nog te veel voor. Preventie van lichamelijke belasting is dus van groot belang. Het levert niet alleen behoud van goede gezondheid en betere inzetbaarheid van werknemers op, het beperkt ook de verzuimkosten en arbeidsongeschiktheid.

Om hier aandacht voor te vragen start het ministerie van SZW vanaf oktober 2020 met een twee-jarige campagne “Hoe TOP werk jij? Pak lichamelijke belasting aan!” Als onderdeel van deze campagne wordt er op de website van www.arboportaal.nl een toolbox gelanceerd
met alle beschikbare en betrouwbare (kosteloze) hulpmiddelen om zelf aan de slag te gaan met het verminderen van fysieke belasting. In het kader van deze campagne wil Handel Groeit de komende tijd extra aandacht geven aan fysieke (over)belasting met een speciale actie in samenwerking met een tweetal opleiders: het Buro voor Fysieke Arbeid en STEP. Wil je aan de slag met fysieke belasting in je organisatie? Maar weet je niet waar je moet beginnen? En hoe je dit op een gestructureerde manier in de organisatie kan inbedden?

Samen met het Buro voor Fysieke Arbeid danwel met STEP kun je een ‘QuickScan fysieke belasting’ laten maken in je organisatie. Zo breng je de knelpunten rond fysieke belasting in kaart. Vervolgens krijg je een concreet plan van aanpak om stap voor stap te werken aan een vermindering van de risico’s en een laag verzuim. Voor deze scan zal een ervaren trainer samen met een van de medewerkers een dagdeel tot een dag in uw organisatie meedraaien. Op deze manier kunnen de eerste concrete verbeterpunten direct worden overgedragen. De resultaten van de scan worden gepresenteerd aan het managementteam.

VanRijsingencarrotconcepts heeft de QuickScan uit laten voeren en is hier heel tevreden over. Emily van Casteren, HR medewerker bij vanRijsingencarrotconcepts, geeft aan dat vitaliteit een erg belangrijk speerpunt is voor de organisatie. “De kern is dat we goed voor onze mensen willen zorgen. Op die manier ontstaat er een vruchtbare voedingsbodem, waarin mensen zich kunnen ontwikkelen. Wij realiseren ons heel goed dat er binnen onze organisatie ook sprake is van werk op basis van menselijke kracht. Dat hier bepaalde risico’s bij aan te wijzen zijn, wisten we al. Vandaar dat we ons zijn gaan oriënteren wat we hiermee zouden kunnen. We hebben ervoor gekozen om de QuickScan uit te laten voeren om de aandachts-punten bevestigd te krijgen, maar vooral ook om praktische tips en advies te krijgen hoe we hier het beste verbetering in kunnen aanbrengen. Het advies vanuit de QuickScan heeft ons zeker opgeleverd wat we ervan verwachtten: het leverde enerzijds bevestiging op, maar heeft ons ook zeker nieuwe inzichten gegeven. We hebben tips gekregen hoe we met behulp van kleine aanpassingen direct verandering kunnen aanbrengen in de mate van fysieke belasting. Maar we hebben ook advies gekregen hoe we zaken meer op de langere termijn aan kunnen pakken.”

Emily geeft aan dat het ook fijn is om een signaal naar de medewerkers te kunnen geven dat je door het uitvoeren van de
QuickScan laat zien dat je als organisatie oog voor fysieke belasting hebt en dat er aandacht aan besteed wordt om verbeteringen in de werkomstandigheden door te voeren. Door het gesprek aan te gaan met medewerkers op de werkvloer kun je snel inzichtelijk maken waar
er zaken verbeterd kunnen worden.

De QuickScan Fysieke Belasting wordt u gedurende de looptijd van de campagne aangeboden voor 1400 euro door Buro voor Fysieke Arbeid of door STEP. Handel Groeit biedt bovendien gedurende de looptijd van de campagne 30% subsidie op deze scan aan haar deelnemers. Hiertoe is een maximum aan subsidie per jaar vastgesteld. Zie voor meer informatie www.handelgroeit.nl/quickscan.

Voor meer informatie:
Lobke van Oorschot-Coppens
Opleidingsmanager Handel Groeit
+31 (0)6 15 47 66 00
[email protected] 

Publicatiedatum: