Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Paul van der Linde

"Alleen een zware vorst kan de peenmarkt nog redden, maar dan moet het wel snel gebeuren"

Tholen - Op de peenmarkt is het momenteel zoeken naar afnemers. "Senegal heeft dit jaar op 5 december de grenzen gesloten, dus daar zijn twee weken terug de laatste wortelen heen gegaan. In de eerste helft van het seizoen is Senegal een belangrijke afzetmarkt voor ons, maar het land sluit ieder jaar weer een tikje eerder haar grenzen", vertelt Paul van der Linde (op foto), die bij Van der Linde uit Emmeloord verantwoordelijk is voor de in- en verkoop van peen.

"Normaliter neemt Europa het stokje wel over, maar dat gebeurt nu nog maar heel mondjesmaat en dat voor erg lage prijzen. De vorst heeft nog nergens zijn intrede gedaan, dus er zijn nog geen oogsten om zeep geholpen en dat zouden we momenteel wel nodig hebben", vervolgt Paul. "Bovendien zijn de opbrengsten erg goed. De afgelopen jaren hebben we vrij weinig kilo's uit de kist gespoeld, maar dit jaar hebben we ontiegelijk veel kilo's. Kisten van 700 kg zijn dit jaar geen uitzondering."

De vooruitzichten voor de wortelmarkt lijken dan ook erg uitdagend. "Voor goede peen wordt vijf cent betaald. Veel peen is gecontracteerd voor 9/10 cent, dus tel maar uit. Sinterklaas had wel wat meer in de rondte mogen lopen", aldus de wortelverwerker. Wat de markt nog zou kunnen redden? "Als het binnen een week echt flink gaat vriezen, dan zou het nog voor een opleving kunnen zorgen. Maar dat moet dan wel snel gebeuren. Als er half januari pas vorst komt, staan alle koelhuizen namelijk al vol", besluit Paul.

Voor meer informatie:
Paul van der Linde
Van der Linde
+31 (0)6 52 06 36 01
[email protected]  
www.vanderlindebv.com