Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Aart Blom, FruitPartners Blom:

"Perenmarkt maakt verwachtingen nog niet helemaal waar, appels kunnen we dit jaar goed plaatsen"

Tholen - Voorafgaand aan het Hollandse perenseizoen waren de verwachtingen hooggespannen, ook gezien de lagere Europese oogst. "De stemming werd gedurende de pluk al goed ingezet. Maar als je kijkt naar de prijzen waar bij de houtverkoop op ingezet is, dan hebben we de koelkosten er nog niet bij kunnen krijgen. Nog steeds zijn de prijzen goed, alleen hadden we allemaal iets meer verwacht", vertelt Aart Blom van FruitPartners Blom.

"De vaste lijnen richting onder meer de Duitse supermarkten lopen goed door, maar zeker gezien de lage Italiaanse oogst blijven de extraatjes uit. Het prijsniveau is heel vlak. Soms komt er een centje bij en dan gaat er weer een centje af, maar prijzen liggen nagenoeg voor alle sorteringen op een niveau rond de 80 cent. De kwaliteit van de peren is goed. Ze zijn iets bronziger dan andere jaren als gevolg van de kou in de bloeiperiode. Daarbij valt op dat de peren uit Zeeland en Noord-Holland iets groener zijn dan de peren uit het midden van het land."

"Ook de appelen zijn kwalitatief goed. Er zijn iets minder Elstar-appelen geplukt dan verwacht en de verwachting is wel dat we de oogst dit jaar goed kunnen plaatsen op de Nederlandse markt. Vorig jaar hadden we de beschikking over een ongelijk gewas en waren we eind mei al klaar. Dit seizoen gaan we zeker een maand langer door. Prijzen liggen op een regulier niveau", vertelt Aart.

Het zachtfruitaanbod bestaat bij FruitPartners Blom momenteel uit aardbeien vanuit Egypte en de Hollandse kassen. "De Egyptische aanvoer heeft wel te kampen met de beperkte beschikbaarheid van luchtvracht. Hierdoor liggen de prijzen op een hoog niveau. Ook vanuit de Hollandse kassen, krijgen we mooie - met LED-belichte -  aardbeien binnen van een hele mooie kwaliteit. Dankzij de bedekte teelt hebben we tegenwoordig jaarrond Hollandse aardbeien tot onze beschikking. Dat geeft een mooie spreiding, waar we vroeger een piek in het voorjaar en najaar hadden."

Naast fruitteler en handelaar is Aart ook uitbater van belevingspark Streeckerij De Betuwe. "We hebben vorige week de bouwvergunning binnengekregen. In januari hopen we de bouw te gaan starten", vertelt Aart. "Wij willen geen attractiepark met achtbanen, maar een laagdrempelig streekbelevingspark, waarbij het plukken van het fruit centraal staat. Naast de teelt van kersen, fruit en appelen op het terrein gaan we een kas bouwen voor de kersenteelt, zodat de consumenten hier vijf maanden per jaar fruit kunnen plukken."

Voor meer informatie:
Aart Blom
FruitPartners Blom
+31 (0)6 2269 8428
[email protected] 
www.fruitpartnersblom.nl