Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wat is curcuma en waar is het goed voor?

Curcuma is een specerij en is ook bekend onder de naam geelwortel of turmeric. De specerij wordt vaak gebruik in de Indiase keuken vanwege de smaak en de mooie gele kleur. Curcuma is echter ook bekend om de vele gezondheidsvoordelen.

Curcuma geeft kleur
Curcuma komt oorspronkelijk uit India en wordt gewonnen uit de wortel van de plant Curcuma longa. Deze plant is familie van gember, wat vooral te zien is aan de vorm van de wortel. De Curcuma longa groeit vooral goed in vochtige en warme gebieden. Curcuma wordt nog altijd in India geteeld, maar ook in Zuid-China, Thailand, Pakistan, Indonesië en Australië. Na het drogen in de zon krijgt de curcuma haar gele kleur. Dit wordt veroorzaakt door curcumine, wat bekend is als de kleurstof E100, een natuurlijke levensmiddelenkleurstof.

Populaire smaakmaker
Wanneer er Indiase curry of kerrie op het menu staat, is de kans groot dat er curcuma aan het gerecht is toegevoegd. De specerij wordt niet alleen gebruikt in de Indiase keuken om gerechten kleur te geven, maar ook vanwege de krachtige smaak. Curcuma heeft een mild pittige ietwat bittere smaak. Tegenwoordig is curcuma ook een populaire toevoeging in smoothies en latte.

Curcuma als voedingssupplement
Niet alleen in de keuken is curcuma een graag geziene gast. De specerij kan ook een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid. Curcuma supplementen zijn populair vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Curcuma is een antioxidant*. Antioxidanten zijn stoffen die het lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen. Daarnaast draagt curcuma bij om het cholesterol op peil te houden. Dit heeft de specerij te danken aan de actieve stoffen, curcuminoïden genoemd. Wat de beste kurkuma capsules zijn? Let er vooral op dat curcuma supplementen een hoog gehalte curcuminoïden bevatten. En vegetarische capsules  bijvoorbeeld, die bovendien halal en koosjer zijn, hebben als voordeel dat ze pas openen in de darmen wat het risico op reflux of slechte adem minimaliseert.

Meer weten over curcuma supplementen?
Curcuma wordt veelal gebruikt als natuurlijke smaak- en kleurstof toevoeging maar kan ook je gezondheid verrijken. Ben je op zoek naar meer informatie over curcuma en wil je weten waar curcuma goed voor is? We helpen je graag

* = Gezondheidsclaim in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie

Publicatiedatum: