Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Juan Llombart over roze sinaasappelrassen zoals Cara Cara en Kirkwood:

"In 2023 beginnen we met de teelt van een exclusieve, vroege Red Lina-variëteit"

De Llombart Handels- und Treuhandgesellschaft is al 60 jaar actief. Het bedrijf biedt sinds een jaar of tien de roze sinaasappelsoort Cara Cara aan en sinds enkele jaren ook de Kirkwood-variëteit, die oorspronkelijk uit Zuid-Afrika komt. Volgens directeur Juan Llombart  wordt de Cara Cara gekenmerkt door zijn exotische flair: "De kleur van het vruchtvlees is vergelijkbaar met die van een Star Ruby. Hoewel Cara Cara tot de navelfamilie behoort, heeft hij een hoger gehalte aan carotenoïden en antioxidanten. Bovendien heeft hij een frambozenaroma en zijn de zoet- en zuurgraad goed uitgebalanceerd."

Rode rassen worden steeds belangrijker
"Rode rassen zullen de komende tien jaar een grotere rol spelen", zegt Llombart met overtuiging. Cara Cara en Kirkwood worden op de markt gebracht onder de eigen merken Pretty in Pink, La vie en Rose, Die Rote Lola en I Love U tropical.

Cara Cara en Kirkwood bevatten slechts een weinig limonine, een stof die het sap bitter maakt. Volgens Juan Llombart maakt dit ze ook ideaal om te persen. De hele retailhandel toont steeds meer belangstelling voor de rode variëteiten. Het is echter nog steeds een nicheproduct, aangezien er nog geen zeer grote hoeveelheden beschikbaar zijn. "Je moet de Cara Cara op het juiste moment oogsten, want hij heeft een nogal tere huid. Hij vereist ook meer zorg bij de productie dan gewone variëteiten. De Kirkwood-variëteit daarentegen is uiterst stabiel en zal in Spanje grote successen boeken," aldus Llombart. Vergeleken met de Cara Cara, begint het Kirkwood-seizoen iets later.

Red Lina
"We zullen in 2023 ook beginnen met het planten van een nieuw ras, de Red Lina genaamd, in Spanje. Dit is een vroege variëteit die wij uitsluitend telen in samenwerking met de Spaanse licentiegever Citrus Rosso. Samen met onze partners hebben wij de rechten voor het hele Middellandse Zeegebied. Als telers kunnen we putten uit boomgaarden in Huelva, Sevilla en Valencia."

Geen concurrentie van andere landen
Tijdens het Spaanse seizoen is er geen concurrentie uit andere landen. Momenteel zou er niet meer dan 2000 ton roze sinaasappelen beschikbaar mogen zijn. Deze worden vanuit Spanje naar heel Europa geëxporteerd. "België heeft een grote affiniteit met deze rodere rassen. Daar worden ze veel meer gewaardeerd dan gewone variëteiten. De koopkracht is er, maar wij moeten prijsaanpassingen doorvoeren als gevolg van de hogere productiekosten en prijzen voor logistiek en verpakking." Volgens Llombart zijn ook de royalty's voor het kweken van Kirkwoodbomen verdrievoudigd als gevolg van de toegenomen vraag.

"De sector kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de inflatie en de algemene kostenstijgingen. De telers mogen daardoor niet meer prijsdruk ondervinden," vindt Juan Llombart. Om goede groenten en gezond fruit te kunnen produceren, zijn redelijke prijzen nodig. Ook moet er speelruimte zijn voor onberekenbare situaties, zoals problemen met het weer en misoogsten.

Voor meer informatie:
Juan Llombart Gavalda
Llombart Handels- und
Treuhandgesellschaft mbH
Import - Export
Industriehof 4
D-77933 Lahr, Duitsland
+49 (0)7821 93970
[email protected]  
www.llombart.de

Publicatiedatum: