Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Naar verwachting zal de verlading van de druiven deze week op stoom komen

Het druivenseizoen in Noord-Kaap kwam dit jaar traag op gang

Het koele weer in Noord-Kaap heeft geleid tot een late start van het druivenseizoen. De aangevoerde hoeveelheden liggen echter flink voor op die van vorig jaar deze tijd. "We zijn een week later begonnen dan we hadden gehoopt," merkt een exporteur op. 

De trage start van het seizoen is het gevolg van het feit dat de temperaturen onder het langjarig gemiddelde liggen. Naar verwachting zal de verlading van de druiven deze week op stoom komen.

Uit de Zuid-Afrikaanse teeltgebieden Noord-Kaap en Northern Provinces, waar nu druiven worden geoogst, werden tot het einde van week 47 663.490 kartons à 4,5 kilo geëxporteerd.  

Van de zendingen van dit jaar waren ongeveer 400.000 kartons, ofwel 60%, bestemd voor de Europese Unie en 115.000 kartons (17%) voor het Verenigd Koninkrijk. 

Bron: Nieuwsbrief South African Table Grape Industry trade newsletter van 3 december 2021

“In Noord-Kaap komt de aanvoer na een trage start op gang. De kwaliteit, het suikergehalte en eetkwaliteit van de vroege rassen zijn goed. Telers verpakken momenteel de rassen Prime, Early Sweet, Flame en Arra13 (Arra Passion Star)," zo bericht de South African Table Grape Industry (SATI) in haar laatste nieuwsbrief.

SATI benadrukt dat zowel de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN als de International Commission on Microbiological Specifications for Foods bij hun standpunt blijven dat er geen gevaar voor Covid-besmetting is via oppervlakten. 

Hevige en aanhoudende regenval in Limpopo
In Northern Provinces werden tot nu toe al bijna 3 mln kartons van 4,5 kilo verpakt, waarmee deze regio halverwege haar seizoen is. 

Dit teeltgebied, dat zich uitstrekt over Marble Hall en Groblersdal in Limpopo, heeft jaarlijks in meer of mindere mate te maken met neerslag tijdens het seizoen. Dit jaar is de regenval echter ongebruikelijk hevig en houdt zij ook langer aan.

"In Limpopo weten ze hoe ze druiven moeten telen onder regenachtige omstandigheden."

Er is sprake van bezorgdheid over de impact van de hevige regenval, hoewel één druivenexporteur, die zijn druiven in dit vroege teeltgebied inkoopt, zegt dat de aanvoer van druiven uit de regio tot nu toe ononderbroken is.

"In Limpopo weten ze hoe ze druiven moeten telen onder regenachtige omstandigheden," vervolgt de exporteur. "In de rest van het land moet men gaan plannen bij regenval, maar hier pakken ze het totaal anders aan. Ze telen onder plastic en gebruiken andere sproei- en irrigatieprogramma's om hun druiven in de regen te kunnen telen."

De aantallen witte pitloze druiven uit Northern Provinces zouden weleens onder het langjarig gemiddelde kunnen blijven. De oogst van de rassen Tawny, Midnight Beauty, Arra 29 en Arra 30 is vorige week van start gegaan, zo bericht de SATI. 

Olifants River Valley is de volgende regio waar de druivenoogst aan zal vangen, na in 2020/2021 een uitmuntend seizoen te hebben beleefd. De oogst in de regio Berg River, die vorig jaar Noord-Kaap passeerde als tweede grootste druiventeeltgebied, gaat tegen het einde van het jaar weer van start. 

Publicatiedatum: