Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Landelijke afstemming Hardfruit 2021 vindt online toch doorgang

''De Hollandse zomer heeft het hardfruit goed gedaan''

Tholen - ''We kunnen spreken van een goede kwaliteit bij de appels en peren dit seizoen'', vertelt Hayo Andreae. De specialist kwaliteitszaken van het KCB ging tijdens de online versie van de Landelijke Afstemming Hardfruit in op de staat van het hardfruit van het afgelopen en komende seizoen.

''De Hollandse zomer heeft het hardfruit goed gedaan. Er was wel lichte sprake van hagel- en vorstschade. Zeker voor peren is de vorstschade de grootste uitdaging. Verder is de handel rustig en hebben we weinig problemen met het Nederlandse product.''

''Als we kijken naar het afgelopen appelseizoen zien we wat minder afkeuringen dan in 2019. De reden voor de afkeuringen lag bij de meerderheid bij kurkstip.'', gaat Hayo verder. ''Voor Nederlandse appelen was het aandeel hiervan ongeveer 20 procent, voor importappels ging het naar de helft van alle afgekeurde importappels. Wat peren betreft waren er weinig problemen met de kwaliteit. Een enkele keer kwamen we verruwing tegen bij de Nederlandse peren en bederf of onzuiverheid bij de geïmporteerde peren.''

Hayo ging ook nog in op de opkomende Brexit-maatregelen, wat voor redelijk wat opschudding zorgt. Zo ook bij het het KCB. ''Door de Brexit blijft het KCB in beweging. Er is sinds 2019 een groei van ruim 30 procent en we zullen naar ongeveer 200 inspecteurs gaan in 2022 om het extra werk het hoofd te kunnen bieden.''

Wat betreft het bedrijfsleven werden de belangrijkste veranderingen aangegeven. ''Zo is er vanaf 1 januari 2022 geen mogelijkheid tot uitgestelde douaneafgifte meer. Dit zal met ingang van februari 2022 leiden tot meer exportinspecties op de kwaliteit van het hardfruit."

"De grootste impact voor bedrijven zal echter zijn dat er vanaf 1 juli 2022 een fytosanitair certificaatplicht is voor export naar het Verenigd Koninkrijk. Dit zal veel vragen van de inspectiecapaciteit van het KCB. Hierom is er een erkenningssysteem ontwikkeld om de kosten en vertragingen te beperken'', aldus de specialist.

Ten slotte ging Hayo traditiegetrouw nog over de beoordeling van de kwaliteit van het hardfruit en hoe deze ingedeeld moet worden in de verscheidene kwaliteitsklassen. Aangezien dit helaas niet fysiek mogelijk was, introduceerde het KCB nieuwe 360-graden foto's. Zo kon men door middel van een QR-code de foto ronddraaien, zodat het fruit volledig te inspecteren was. De creatieve oplossing, doordat er wellicht vaker online samengekomen moet worden, viel in de smaak bij de 'bezoekers'.

Ondanks dat er minimale gelegenheid was voor onderlinge discussie was de zoommeeting goedbezocht en werd de hoop uitgesproken dat de afstemming volgend jaar weer in fysieke vorm mogelijk zal zijn.