Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
mbora-project (Malawi)

Kleinschalige telers minder afhankelijk van hulp

"Aan de zuidoostelijke oever van het Malawimeer blijkt een project genaamd mbora voor plattelandsgemeenschappen een alternatief te bieden voor de afhankelijkheid van hulp van buitenaf," zegt Adrian Raisbeck, oprichter van het initiatief.

"Mbora heeft twee groepen gevormd van overwegend vrouwelijke kleinschalige telers die met zonne-energie geïrrigeerde moestuinen bewerken op voorheen onproductieve gemeenschapsgrond. Er worden tomaten, uien, kolen, paprika's, pompoenen, komkommers en wortelen geteeld die mbora levert aan commerciële afnemers, de Food Lovers Market in Blantyre en vakantieparken aan het meer. In de nabije toekomst moeten nieuwe teeltmethoden de teelt van verschillende koolsoorten kunnen opkrikken in dit tropische klimaat."

Nitin Gajria, directeur van Google in Afrika en lid van de adviesraad van mbora, gelooft dat het project in de toekomst een model zou kunnen worden voor plattelandsontwikkeling in Afrika.

Sinds de start van het mbora-project vorig jaar hebben twee gemeenschappen aan het meer een centrum gekregen dat de telers en andere leden van de lokale gemeenschappen niet alleen financiële bijstand moeten verlenen, maar ook op het vlak van gezondheidszorg en digitale ontwikkeling.

Mbora-telers ontvangen een deel van de winst van de afzet van hun groenteteelt. Het wordt rechtstreeks gestort op hun bankrekeningen bij de mbora-dorpsbank (foto's aangeleverd door mbora).

Deelnemende telers worden automatisch lid van een dorpsbank, die toegang geeft tot microleningen. In minder dan een jaar tijd heeft de dorpsbank van mbora meer dan 200 familiebedrijven gefinancierd, waardoor een voorheen achtergestelde plattelandsgemeenschap kansen op ontwikkeling krijgt.

Op de mbora-centra hebben telers en leden van de gemeenschap gratis toegang tot een internetverbinding, geleverd door Liquid Intelligent Technologies, en precies aan deze gedigitaliseerde omgeving ontleent het project zijn naam. "Bora of bola betekent 'beter' in de Oost-Afrikaanse talen", legt Adrian, die zelf het Chichewa spreekt, de officiële taal in Malawi. "En de m staat voor 'mobiel' omdat we gedigitaliseerde diensten en een gratis internetverbinding bieden. De manier waarop we de afzet via ons mbora-platform hebben gedigitaliseerd, is zeer succesvol gebleken. We hebben nog geen betalingsachterstanden gehad."

De gemeenschappen voorzien in arbeid en land, terwijl mbora instaat voor de inputs, opleiding en markttoegang
De deelnemende telers zijn meer dan louter arbeiders, benadrukt Adrian. "Ze zijn zakenpartners van mbora." Ze ontvangen een aandeel van 30% in de verkoop van alle groenten, rechtstreeks gestort op de nieuwe digitale bankrekeningen die door het mbora-team voor hen zijn geopend bij lokale banken.

Mbora dekt alle kosten van het aanleggen van elke moestuin, inclusief het irrigatiesysteem op zonne-energie. Een mbora-kwekerij voorziet de telers van de zaailingen. Telers van buiten de gemeenschappen kunnen ook grondstoffen inkopen en technisch advies inwinnen bij de mbora-centra.

Er zullen binnenkort boomgaarden voor mango-, papaja- en bananenteelt worden aangelegd, terwijl de oprichters van het project ook hun blik richten naar kweken van tilapiavissen in kooien in het Malawimeer. Het meer, het vijfde grootste zoetwaterbekken ter wereld, is in staat om jaarlijks 2,4 miljoen ton verse vis te kweken, stelt Adrian. Momenteel is het meer ernstig overbevist, zodat ook het overtuigen van vissers om over te gaan op viskweek en hen daarvoor de middelen ter beschikking te stellen in het mbora-model zou passen.

Een alternatief voor hulpafhankelijkheid
De start-up is iets meer dan een jaar actief, maar het idee is ontstaan tijdens Adrians studies die hij in 2015 voltooide aan de Universiteit van Londen (School of Oriental and African Studies).

Een groep telers samen met Adrian Raisbeck (in het midden), die onlangs zijn toegetreden tot het mbora-project

"Ik ben doelgericht bezig om een alternatief te ontwikkelen voor hulpafhankelijkheid", legt Adrian uit. "Het is onze vaste overtuiging dat hulp deze plattelandsgemeenschappen gedurende een lange periode echt in de steek heeft gelaten."

Adrian zegt dat hij is opgegroeid in Malawi en dat hij een achteruitgang heeft gezien in de levensstandaard van plattelandsgemeenschappen, die zich grotendeels nog steeds toeleggen op de maïsteelt die door de regen wordt gevoed, terwijl het gebied gezegend is met talrijke natuurlijke hulpbronnen dankzij de nabijheid van het derde grootste zoetwaterbekken op het Afrikaanse continent.

Verbetering van het irrigatiesysteem aan de oever van het Malawimeer, het vijfde grootste zoetwatermeer ter wereld.

Adrian zou het liefst zien dat plattelandsgemeenschappen de banden met ontwikkelingshulp verbreken, "want, zo zegt hij, "het systeem verstikt vooruitgang en empowerment van de leefgemeenschappen."

"Aanvankelijk werd het mbora-project door de 48.000 mensen tellende gemeenschappen lauw onthaald, want de mensen zien dat hulpprojecten komen en gaan. In het afgelopen decennium zijn er miljoenen dollars in het land gepompt, maar daar schiet vandaag de dag niets blijvends van over in de gemeenschappen rond het Malawimeer," zo vertelt Adrian. Hij wijst op Malawi's lange geschiedenis van politieke stabiliteit en op de progressieve regering als een kans voor verandering.

Nu wordt het mbora-team al benaderd door andere gemeenschappen die graag willen aansluiten bij het project, maar financiering is momenteel een beperkende factor. "Binnenkort is er beterschap op komst," zo merkt Adrian op, aangezien mbora zojuist een financieringsronde heeft gelanceerd met behulp van The Conduit Club in Londen, gericht op investeerders in goede doelen, familiestichtingen en impactinvesteerders. Mbora heeft twee nieuwe investeerders mogen verwelkomen in 2021 en het project staat ook op het punt zijn eerste tranche van een ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties te ontvangen via het Malawi Innovation Challenge Fund, dankzij de actieve steun van mbora's lokale strategische partner en investeerder, de Malawi Agricultural Industrial Investment Corporation (MAIIC).

Bezoek van een verpleegster als onderdeel van de essentiële diensten die binnen het programma worden aangeboden.

Hoe weer leven brengen in de door monocultuur verarmde grond
Adrian is van mening dat reguliere ontwikkelingsprojecten hebben gefaald in plattelandsgemeenschappen in Sub-Saharaans Afrika. In de ontwikkeling moeten landbouw en ondernemerschap centraal staan. Momenteel wordt minder dan 5% van het land dat kleine telers in Malawi bezitten gebruikt voor andere teelten dan de maïsteelt die afhangt van het jaarlijkse regenseizoen.

"Er is zoveel grond dicht bij grote watermassa's die weinig opbrengen", zegt hij. "Veel telers wachten gewoon op de regen om hetzelfde maïsgewas te kunnen planten, terwijl de grond gewoon verarmt als je jaar in, jaar uit hetzelfde gewas plant."

Daarom zal het mbora-model steeds meer in de richting van regeneratieve land- en tuinbouw toewerken en zal in één op de drie cycli een groenbemester gezaaid worden.

Tussen de rijen groenten worden kruiden geplant en vanaf volgend jaar zal op alle percelen druppelirrigatie worden geïnstalleerd, waardoor de telers meer tijd zullen hebben om andere taken uit te voeren, zoals geïntegreerde plaagbestrijding om de krachtige insectenpopulatie in dit tropische gebied onder controle te houden.

"Ik heb een geweldig team met veel kennis, maar we staan open voor advies over hoe we het nog beter kunnen doen. Het komt erop neer dat we de telers iets moeten aanbieden waarmee ze beter af zijn dan met de vorige landbouwactiviteiten", besluit Adrian.

Alfabetiseringsles voor volwassenen op een van de mbora-centra

Voor meer informatie:
Adrian Raisbeck
mbora
[email protected]
www.mbora.io

Publicatiedatum: