Ben Yagi Purple

Nieuwe paarse zoete aardappel uit Californië

Californië rekent op een zoeteaardappeloogst van gemiddelde omvang. "We hebben de oogst een week geleden afgerond. We proberen alles gerooid te hebben voor het regenachtige weer in Californië nog extremer wordt," zegt Dustin Robinson van Yagi Brothers Produce in Livingston, Californië. "De oogst is dit jaar over het algemeen later begonnen, met uitzondering van een aantal rassen."

Dit is het gevolg van een uitdagend teeltseizoen in delen van Californië, die dit jaar te maken kregen met hittegolven en langdurige periodes van droogte. "We passen hier in Californië druppelirrigatie in plaats van oppervlakte-irrigatie toe om onze schaarse watervoorraden zo efficiënt mogelijk te benutten. Het tekort aan water heeft echter wel gevolgen gehad voor een aantal rassen, waardoor de opbrengsten lager uitvallen," legt Robinson uit. Hij voegt eraan toe dat de sporadische koufronten in mei en juni een grotere impact op de opbrengsten hadden dan de hitte. 

Sterke vraag in 2021
Ondertussen is de vraag naar zoete aardappelen sterk. Het product is erg populair in deze tijd van het jaar, met name tijdens de feestdagen. "Vanwege het tekort aan Russet-aardappelen op de markt is de vraag naar zoete aardappelen dit jaar groter," vervolgt hij, eraan toevoegend dat de prijzen momenteel vrij gemiddeld voor de tijd van het jaar zijn.

Yagi Brothers hoopt dit jaar de consumptie van zoete aardappelen te stimuleren door de introductie van een nieuw zoeteaardappelras: de Ben Yagi Purple. Deze biologische hybride Japanse aardappel is paars aan de binnen- en buitenkant en beschikt over betere kookeigenschappen dan andere paarse rassen. "Je kunt Ben Yagi zelfs in de magnetron bereiden. Dit is met andere paarse rassen niet mogelijk omdat ze dan uitdrogen. Het ras biedt de consument het 'superfood'-element van paarse rassen en de kookeigenschappen van een traditionele zoete aardappel," legt hij uit. 

Yagi Brothers werkt samen met Charlies Produce Trading Company voor de landelijke en internationale lancering van het ras Ben Yagi. "Het is een noviteit binnen de zoeteaardappelcategorie, waar al minstens vijf jaar niets nieuws werd geïntroduceerd," vertelt Robinson, terwijl hij eraan toevoegend dat Yagi Brothers de zoete aardappel in kartons van 9,1 kilo aanbiedt. "Als retailers en distributeurs deze zoete aardappelen niet tijdig bestellen dan zullen ze tot volgend seizoen moeten wachten, aangezien het pas de eerste oogst is. Het zal snel gaan want de vraag loopt nu al voor op het aanbod. We zullen echter pro-rata-overeenkomsten sluiten om ervoor te zorgen dat deze zoete aardappel bij zoveel mogelijk verschillende afnemers terechtkomt."

Hij voegt eraan toe dat het bedrijf haar areaal het komende jaar uitbreidt en eerder zal starten met rooien om nog beter in te kunnen spelen op de vraag rondom de feestdagen in de VS en Canada. "Ik verwacht dat er veel vraag naar zal zijn, omdat het om een uniek en uiterst veelzijdig product gaat," aldus Robinson. 

Voor meer informatie: 
Dustin Robinson
Yagi Brothers Produce
+1 209 394 7311
drobinson@yagibros.com   
www.yagibros.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven