Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Derek Donkin, Subtrop (Zuid-Afrika)

Covid heeft onverwachts positief effect op handelsbesprekingen

In het tijdperk van virtuele vergaderingen liggen onderhandelingen over markttoegang niet stil, integendeel. Zo werd recentelijk een protocol ondertekend voor de export van Indiase mango’s naar Zuid-Afrika, een week na een virtuele beleefdheidsbijeenkomst tussen de Zuid-Afrikaanse minister Thoko Didiza en de Indiase minister Narendra Singh Tomar.

De week daarvoor vertelde Derek Donkin, CEO van het Zuid-Afrikaanse Subtrop, tijdens het eveneens virtuele Subtrop-marketingsymposium dat Zuid-Afrika en Thailand een videovergadering hadden gehouden om een aantal langlopende zaken te bespreken.

Na een virtuele controlebijeenkomst tussen de nationale plantbeschermingsorganisaties van Tanzania en Zuid-Afrika is markttoegang voor avocado's uit Tanzania op de Zuid-Afrikaanse markt verleend.

Virtuele bilaterale ontmoetingen tussen regeringen kunnen veel vaker en gemakkelijker plaatsvinden en de fruitsector werkt aan het faciliteren van virtuele controlebezoeken, zoals het bezoek dat de Japanse autoriteiten eisen om groen licht te geven voor de import van Zuid-Afrikaanse avocado's.

"Virtuele controlebezoeken zorgen ervoor dat er vooruitgang kan worden geboekt in het markttoegangsproces wanneer persoonlijke bezoeken zijn opgeschort vanwege reisbeperkingen in coronatijden", merkte Derek Donkin op.

Meer communicatie zorgt voor vertrouwen
"Er nemen meer betrokken partijen deel aan videovergaderingen tussen overheidsambtenaren en de sector", zei hij, het voorbeeld gevend dat belanghebbenden uit de sector niet langer naar Pretoria hoeven te reizen om contact te hebben met de bevoegde overheidsinstanties. "De toegenomen communicatie zorgt voor vertrouwen. Er was voorheen een vertrouwenstekort tussen overheid en bedrijfsleven, maar virtuele bijeenkomsten hebben daar verandering in gebracht."

De fruitsector is meer betrokken geraakt bij het Departement van Internationale Relaties en Samenwerking (DIRCO), terwijl Fruit South Africa buitenlandse ambassades en handelskantoren heeft ingeschakeld om handel en markttoegang te bevorderen.

Hij merkte verder op dat onlinevergaderingen tussen de ambtenaren van de plantgezondheidsdiensten van de verschillende landen, wat een gemakkelijke en goedkope onderneming is in dit digitale tijdperk, een grote bijdrage leveren aan de duidelijkheid van het markttoegangsproces.

Donkin gaf een overzicht van de huidige stand van zaken van Zuid-Afrikaanse markttoepassingen. Het langdurige proces bestaat uit een informatiepakket over plagen opgesteld door de sector van het kandidaat-land, vervolgens een risicobeoordeling van de plagen uitgevoerd door het doelland en ten derde een quarantainelijst (in het geval van Subtrop vaak met fruitvlieg, Afrikaanse fruitmot, Cryptophlebia peltastica, schildluis of citruswolluis).

Bactrocera dorsalis, een quarantaineplaag in Zuid-Afrika, op lychee

Daarna stelt het kandidaat-land een mitigatieplan voor (bijvoorbeeld systeembenadering, koudebehandeling, bestraling of fumigatie), dat, indien aanvaard, een vervolg krijgt met een concreet werkplan om de maatregelen uit te voeren. Vervolgens brengen ambtenaren van het doelland een controlebezoek aan pakstations en teeltbedrijven die het fruit willen exporteren. Voor sommige landen is ook een officiële ondertekening vereist als laatste stap.

Zuid-Afrikaanse avocado's
Zuid-Afrika werkt aan de markttoegang voor haar avocado's in China, de VS, India, Japan, Taiwan, Zuid-Korea, Israël, Vietnam, Thailand, Pakistan en Mexico. De grootste inspanningen zijn tot nu toe geleverd bij de eerste vier landen.

Prioritaire markten voor Zuid-Afrikaanse avocado's zijn momenteel China, de VS, India en Japan, op basis van de huidige of potentiële avocadoconsumptie.

Met China zijn de laatste tijd grote vorderingen gemaakt, constateert Donkin. De betrokken partijen zijn momenteel aan het werken aan een quarantainelijst. Zowel de VS als Vietnam bevinden zich in de fase van het mitigatieplan.

In het geval van de VS heeft Zuid-Afrika een koudebehandeling of een systeembenadering voorgesteld. "Als alles vlot verloopt, kan een controlebezoek al in 2023 plaatsvinden," zei Donkin, met mogelijke markttoegang tegen eind 2023 of begin 2024, maar veel hangt af van de voortgang in de besprekingen over andere handelskwesties.

Er is een werkplan ingediend om avocado's naar India te exporteren en er zijn besprekingen gaande voor een controlebezoek. Voor andere landen bevindt Zuid-Afrika zich in de fase van het informatiepakket over plagen, de eerste fase van het proces.

Mango's
Zuid-Afrika zoekt toegang tot de VS, China, Japan, Thailand en Vietnam voor haar mango's. Informatiepakketten inzake plagen zijn ingediend bij China, Thailand en Japan, terwijl Vietnam zich in de mitigatiefase bevindt. Sinds begin 2020 heeft de VS de plaagrisicobeoordeling voltooid. Mogelijke behandelingen zoals gammastraling worden besproken.


Lychees: mogelijke koudebehandeling bij export naar VS
Nieuwe exportmarkten voor Zuid-Afrikaanse lychees kunnen China, Zuid-Korea en Vietnam zijn (allemaal in het stadium van het informatiepakket over plagen) en India. Net als bij avocado's is er een werkplan ingediend voor de export van lychees naar India.

Zuid-Afrika heeft markttoegang tot de VS voor zijn lychees. De VS heeft ermee ingestemd koudebehandeling toe te staan als alternatief voor de vereiste bestraling bij 400 Gray. Koudebehandeling tijdens de zeereis zou kosteneffectiever zijn en het fruit zou sneller op de markt komen.

Voor meer informatie:
Derek Donkin
Subtrop
+27 15 307 3677
info@subtrop.co.za
www.subtrop.co.za

Publicatiedatum: