Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Juan Segura Morales, voorzitter van Coprohníjar (Spanje):

"Ook de teelten die de plaats innemen van tomaat lopen stilaan het risico hun plafond te bereiken"

Met de komst van de maand november krijgt de tomaat een grotere rol toebedeeld in de kassen van Almería. "Het tomatenseizoen begon eind september, maar eind oktober/begin november nemen de volumes toe", zegt Juan Segura Morales, voorzitter van Coprohníjar. "De oogst gaat niet meteen slecht, maar is toch nog wat zwak omdat de hoge temperaturen aan het begin van het seizoen invloed hadden op de eerste vruchtzetting. Desondanks verwachten we dezelfde hoeveelheden als vorig seizoen, wat ongeveer 32-33 miljoen kilo betekent, waarvan 26-27 miljoen kilo cherrytomaten."

Kleine tomaten zijn de specialiteit van deze coöperatie uit Almería met meer dan 200 leden en 400 hectare. De vereniging is ook een pionier in de biologische tuinbouw in de streek Campo de Níjar. De voorzitter legt uit dat Coprohníjar jaarrond cherrytomaten teelt in een breed scala aan variëteiten (rond, pruim en cocktailtomaten) en in verschillende kleuren (rood, geel, oranje en chocoladekleurig). "De cherrytomatenmarkt is een andere markt dan die van de traditionele tomaat, maar cherrytomaten zijn wel erg populair. We exporteren het grootste deel van onze productie, maar de nationale markt vraagt er ook steeds meer om. Bovendien maakt het type verpakking, namelijk emmertjes van 200-250 gram, het een zeer gemakkelijk mee te nemen en te consumeren product."

Tomaat is volgens gegevens van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties de meest geteelde groente ter wereld. Spanje en Nederland zijn de belangrijkste tomatenproducenten binnen de Europese Unie. Toch daalt de Spaanse en Nederlandse afzet voortdurend en neemt de import van tomaten uit derde landen toe. De belangrijkste niet-Europese speler op de EU-markt is Marokko, dat in 2020/2021 dubbel zoveel tomaten op de Europese markt afzette als Frankrijk, de vierde grootste leverancier.

"Het tomatenareaal in Almería neemt flink af. De afgelopen jaren heeft de tomatenteelt zo'n 2.000 hectare moeten opgeven en er zijn nogal wat bedrijven die zich toelegden op tomaat verdwenen. Het is erg moeilijk om te concurreren met Marokko vanwege de productiekosten, en dat zal zo blijven zolang de Europese Unie geen striktere controles houdt en strengere maatregelen invoert, zoals de herziening van de exportquota na de Brexit." Voor Marokko geldt een preferentiële quotumregeling van 285.000 ton tomaten, zoals vastgelegd in de associatieovereenkomst tussen de EU en Marokko.


Juan Segura Morales, voorzitter van Coprohníjar

"Dit levert ook andere grote problemen op, want als we de teelt inbinden, zijn we niet meer concurrerend, en als we de vrijgekomen plaats besteden aan andere gewassen, dan lopen die teelten het gevaar dat ze ook op een verzadigde markt terechtkomen", zegt Juan Segura. "Onze aangesloten leden houden dit seizoen echter min of meer vast aan het areaal van vorig seizoen en, tenzij er zich onverwachts extreem weer voordoet of een fytosanitair probleem opduikt, zullen we dezelfde volumes halen", merkt de voorzitter van Coprohníjar op.

De aanwezigheid van Tuta absoluta in de kassen van Almería, waarvoor het Andalusische Netwerk voor Meldingen en Fytosanitaire Informatie (RAIF) onlangs heeft gewaarschuwd, vormt geen groot probleem voor de leden van de telersvereniging, voegt Juan toe. "Over het algemeen beheersen we de plaag vrij goed met geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën die we toepassen op al onze biologische teeltlocaties." Duurzaamheid is overigens op alle gebieden een prioriteit voor deze coöperatie uit Almería, wiens inspanningen afgelopen oktober werden erkend met de Generatiewissel-prijs van de 1e editie van de Prijzen voor Duurzame Economie in Almería.

Frankrijk sans plastique
Per 1 januari 2022, over minder dan 2 maanden, treedt in Frankrijk een nieuwe wet in werking ter bestrijding van het afvalprobleem. Er worden nieuwe etiketterings- en verpakkingsregels opgelegd, zoals het verbod op het gebruik van plastic voor verpakkingen van minder dan 1,5 kilo voor verse groenten en fruit. Het verbod wordt gefaseerd ingevoerd, maar is al geldig voor ronde tomaten vanaf de eerste dag.

"We hebben ons al aangepast aan deze nieuwe wet om te kunnen blijven exporteren naar Frankrijk. Op dit moment gebruiken we karton, maar er is een gebrek aan materiaal en de kosten zullen onvermijdelijk stijgen", waarschuwt Juan Segura Morales.

Voor meer informatie:
Juan Segura Morales
Coprohníjar
+34 618 755 104
juansegura@coprohnijar.net
www.coprohnijar.com

Publicatiedatum: