Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pascual Prats, voorzitter van de Spaanse Kaki Vereniging

"De retail begint de druk op de kakiprijzen op te voeren"

Een kwart van de Spaanse kaki’s is ondertussen al op de markt gebracht. In vergelijking met vorig jaar loopt het seizoen wel een goede week achterop.

In totaal is ongeveer 40% van de oogst verloren gegaan door plaag- en ziektedruk – vooral cotonet – en door de schade die de boomgaarden hebben opgelopen tijdens hagelstormen. "Tot nu toe hebben we zo'n 20-25% minder fruit afgezet in deze eerste fase van het seizoen in vergelijking met vorig jaar", zegt Pascual Prats, voorzitter van de Spaanse Kaki Vereniging.

Volgens de voorzitter zijn de prijzen tot nu toe goed geweest, maar is de afgelopen week de druk vanuit de supermarktketens begonnen toe te nemen.

"De prijzen weerspiegelen eigenlijk niet de beperkte beschikbaarheid van fruit dit jaar. Bovendien zijn de productiekosten dit jaar tussen de 10 en 12 cent gestegen door de stijging van de prijs van onder meer energie, brandstof en verpakkingsmaterialen", zegt Pascual Prats.

Vanaf half november zal het grootste deel van de kaki’s geoogst worden en in koelkamers worden opgeslagen. Zo kan de afzetperiode worden verlengd en er beter worden ingespeeld op de marktomstandigheden. "Op dit moment vindt er ook overzeese export plaats, maar," zo zegt Pascual Prats, "dit jaar is er minder behoefte aan export naar verre markten, zowel door de beperkte hoeveelheden fruit als door de hoge containertarieven en andere logistieke problemen."

Voor meer informatie:
Pascual Prats
Asociación Española del Kaki
Calle Isabel la Católica, 6 - Pta. 9 y 10
46004 Valencia, Spanje
+34 902 920 515
info@aekaki.es 
www.aekaki.es  

Publicatiedatum: