Een kwart van de Spaanse kaki’s is ondertussen al op de markt gebracht. In vergelijking met vorig jaar loopt het seizoen wel een goede week achterop.
In totaal is ongeveer 40% van de oogst verloren gegaan door plaag- en ziektedruk – vooral cotonet – en door de schade die de boomgaarden hebben opgelopen tijdens hagelstormen. "Tot nu toe hebben we zo'n 20-25% minder fruit afgezet in deze eerste fase van het seizoen in vergelijking met vorig jaar", zegt Pascual Prats, voorzitter van de Spaanse Kaki Vereniging.
Volgens de voorzitter zijn de prijzen tot nu toe goed geweest, maar is de afgelopen week de druk vanuit de supermarktketens begonnen toe te nemen.
"De prijzen weerspiegelen eigenlijk niet de beperkte beschikbaarheid van fruit dit jaar. Bovendien zijn de productiekosten dit jaar tussen de 10 en 12 cent gestegen door de stijging van de prijs van onder meer energie, brandstof en verpakkingsmaterialen", zegt Pascual Prats.
Vanaf half november zal het grootste deel van de kaki’s geoogst worden en in koelkamers worden opgeslagen. Zo kan de afzetperiode worden verlengd en er beter worden ingespeeld op de marktomstandigheden. "Op dit moment vindt er ook overzeese export plaats, maar," zo zegt Pascual Prats, "dit jaar is er minder behoefte aan export naar verre markten, zowel door de beperkte hoeveelheden fruit als door de hoge containertarieven en andere logistieke problemen."
Voor meer informatie:
Pascual Prats
Asociación Española del Kaki
Calle Isabel la Católica, 6 - Pta. 9 y 10
46004 Valencia, Spanje
+34 902 920 515
info@aekaki.es
www.aekaki.es