Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Italiaanse perensector kan zich herpakken met nieuwe rassen

Er zijn talloze problemen bij de teelt van peren in Italië, vooral met betrekking tot het Abate Fetel ras, dat wordt gezien als de koningin van Emilia Romagna. De voorjaarsvorst heeft de oogst al twee opeenvolgende jaren verwoest, maar naast de vorst spelen er ook andere problemen. Toch gloort er licht aan het einde van de tunnel met de veredeling van nieuwe perenrassen.

“Problemen die momenteel moeilijk op te lossen zijn zoals de schimmelziekte Valsa, fytoplasma's, onverenigbaarheid van enten en bodemvermoeidheid, lijken niet, of in mindere mate voor te komen bij degenen die de Fox9-onderstam hebben gebruikt. Dit is een selectie die het resultaat is van de vrije bestuiving van de Volpina-peer, die zeer winterhard is, maar tegelijk een vroege productiestart behoudt en dezelfde vruchtvorm overbrengt als planten die geënt zijn op de kweepeer BA29”, zegt Enrico Zanzi van Vivai Fratelli Zanzi.

Fox9 is een exclusiviteit van Vivai Fratelli Zanzi, eigendom van de Universiteit van Milaan, de Alma Mater Universiteit van Bologna en Veneto Agricoltura, en is verschillende jaren getest op het bedrijf Sasse Rami uit Veneto Agricoltura. Uit de verzamelde gegevens blijkt een 15% hogere groeikracht van de planten in vergelijking met BA29, bij gelijkblijvende productiviteit en gemiddeld vruchtgewicht.

Enrico Zanzi

Bovendien heeft het Italiaanse rassenonderzoek rassen opgeleverd met betere kenmerken dan de rassen die al jaren bestaan. Een voorbeeld is Crea194, een ras dat wordt vermeerderd onder licentie van Geoplant Nurseries, dat relevant is vanwege zijn vroege rijping en zijn aantrekkelijke vorm. Een van de sterke punten ervan is dat het in een gecontroleerde atmosfeer kan worden opgeslagen. 

Download hier een overzicht

“De laatste jaren heeft de perenbomenteelt zich uitgebreid naar gebieden buiten Emilia Romagna, zoals Calabrië, Sicilië en Campanië, waar de klimatologische en sanitaire problemen minder groot zijn dan in de gebieden die tot nu toe voor de teelt geschikt werden geacht.”

“Ook moet worden benadrukt dat de biologische sector van groot belang is en de vraag naar gecertificeerde biologische planten via ons bedrijf Zanzivai BIO groot blijft. Differentiatie met een biologische pericultuur is altijd een rendabele keuze, ondanks de fytosanitaire problemen, die vooral in de gebieden Emilia Romagna, Veneto en Piemonte voorkomen”, voegt Giovanni Zanzi eraan toe.

Enrico, Riccardo, Francesca en Giovanni Zanzi tijdens Futurpera 2019

“Volgens ons heeft de perensector in Emilia Romagna, en in heel Italië, alle troeven in handen om zich opnieuw te lanceren, want we zijn hard op weg om de telers concrete oplossingen aan te reiken en hen opnieuw tot de toppers van Europa te maken”, besluiten Enrico en Giovanni.

Vivai Zanzi Fratelli Zanzi zal aanwezig zijn op tijdens Futurpera.

Voor meer informatie:
Enrico Zanzi
Vivai F.lli Zanzi
44124 Ferrara - Italië
+39 0532 719072
vivaizanzi@vivaizanzi.it 
www.vivaizanzi.it  

Publicatiedatum: