Spanje zesde exportbestemming Belgische groenten, zevende voor Belgisch fruit

Voor de Belgische export van groenten en fruit behoort Spanje tot de top 10 van belangrijke afzetmarkten. Doorheen de jaren is Spanje de 6de exportbestemming voor Belgische groenten. Dit is goed voor bijna 26 miljoen euro export of 43.500 ton. De belangrijkste exportproducten zijn tomaten en prei, die beide in toenemende mate afgezet worden op deze Zuid-Europese markt. Ook andere groenten kennen hun afzet in Spanje, waarbij witloof, kolen, selderij en kropsla mooie volumes optekenen. Onze groente-export naar Spanje neemt toe. Ook in coronajaar 2020 hield de stijgende tendens stand. Voor de eerste jaarhelft van 2021 doet vooral onze export van witloof het zeer goed richting Spanje, daar waar de export van prei wat moeilijkheden ondervindt.

Voor de export van Belgisch fruit is Spanje onze 7de exportmarkt, goed voor een waarde van 22,5 miljoen euro of 27.500 ton. De grootste volumes fruit richting Spanje zijn toe te schrijven aan peren, waarvan de afzet doorheen de jaren bovendien toegenomen is. 2020 bleek een iets moeilijker jaar te zijn voor onze Belgische fruitexport richting Spanje maar de eerste jaarhelft van 2021 geeft alweer zeer sterke exportcijfers, vooral te danken aan onze peren en aardbeien.

Ook voor de Belgische aardappelhandel behoort Spanje tot de top 10 van belangrijkste afzetmarkten. De aardappelexport richting Spanje kende doorheen de jaren een stijgende tendens, vooral te danken aan de toenemende afzet van verwerkte aardappelen. In 2020 was de Belgische aardappelexport richting Spanje goed voor 89 miljoen euro of zo’n 141.000 ton. Hierbinnen nemen de aardappelbereidingen het grootste aandeel in, gevolgd door consumptieaardappelen en pootaardappelen.

De Belgische AGF-sector pakte deze maand dan ook stevig uit op de Fruit Attraction in Madrid. Met een stand van 232 m² verzorgde VLAM een grotere stand dan tijdens de vorige editie, zodat de exporteurs hun klanten in een comfortabele setting konden ontmoeten. Het was inmiddels sinds Fruit Logistica 2020 geleden dat VLAM voor de AGF-sector een groepsstand organiseerde en de nog nieuwe VLAM-stand trok ook in Madrid knap de aandacht op onze producten.

Negen groente- en fruitexporteurs namen deel aan de VLAM-stand: BelExport, Calsa, Demargro, Devleeschouwer, Devos Group, Fruithandel Wouters, Nicolaï Fruit, Rotom en Vergro. De aardappelsector was vertegenwoordigd door Binst Breeding & Selection, De Aardappelhoeve en Warnez. Verder hadden ook de veilingen BFV, BelOrta en Hoogstraten een eigen stand.

De deelnemers blikken alvast terug op een zeer geslaagde beurseditie. “Het was een goeie beurs. Er waren misschien minder bezoekers, maar wel meer ‘juiste’ bezoekers dus de kwaliteit ervan was wel goed.” De volgende editie van Fruit Attraction staat alvast genoteerd. Afspraak van 4 tot 6 oktober 2022 in Madrid!

Bron: www.vlam.be


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven