Arbeiders uit Laos verlaten Chinese bananenplantage wegens Covid-beperkingen en gevaren

Meer dan 500 arbeiders hebben hun baan opgezegd op een door China gerunde bananenplantage in Centraal-Laos, vanwege strenge Covid-beperkingen, achterstallig loon en blootstelling aan gevaarlijke chemicaliƫn. Op deze plantages verdienen de arbeiders ongeveer 100-200 dollar per maand. Zij werken voor een sector die van januari tot september voor 200 miljoen dollar aan bananen naar China en Thailand heeft uitgevoerd, waarmee meer geld werd verdiend dan met de uitvoer van andere gewassen.

Plantagearbeiders klagen al lang over de lange werktijden en de blootstelling aan giftige chemicaliƫn, maar de uittocht van arbeiders van de plantage van de VS Company in de provincie Borikhamxay in de afgelopen maanden is het gevolg van een hele reeks klachten.

Een van de regels die de arbeiders verjoegen, waren beperkingen die hen verboden de plantage te verlaten, zelfs om voedsel te kopen. Dit beleid, dat werd voorgesteld als een maatregel om een uitbraak van Covid te voorkomen, dwong de arbeiders voedsel en andere eerste levensbehoeften tegen te hoge prijzen van hun werkgever te kopen.

Van de minstens 600 arbeiders die begin 2020 op de plantage werkten, zijn er nog 80 over, aldus een andere plantagearbeider die nog steeds voor de VS Company werkt.

Bron: rfa.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven