Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sam Vasala, Sai World

Australische kersenoogst loopt week vertraging op door frisse temperaturen

De Australische kersenoogst gaat deze week van start bij Sai World. De eerste vroege kersen voor de binnenlandse markt worden geplukt in Hilston, New South Wales. Het seizoen loopt over het algemeen ongeveer een week vertraging op door koudere temperaturen dan normaal.

In de regio Riverland waren er een paar zeer warme dagen. "Dat heeft ook een negatieve invloed op de volumes en dat is jammer," zo zegt Sam Vasala van Sai World. "Er zullen vooral bij de vroege rassen tekorten zijn."

"De kersen voor de export beginnen we volgende week te plukken in Hilston, in New South Wales, de vroegste regio in Australië. Eigenlijk zouden we al bezig moeten zijn met verpakken om op 1 november te kunnen starten met de export. Nu zullen de eerste kersen op 5-6 november geladen worden."

Sam zegt dat sommige kopers in China daardoor wel iets teleurgesteld zijn. In China zijn ondertussen ook de eerste Chileense kersen gearriveerd, maar volgens Sam is de kwaliteit van die kersen niet te vergelijken met die van het Australische fruit.

Het weer is niet bijster goed geweest. Er wordt zelfs nog meer regen verwacht, wat samen met de lage temperaturen zal zorgen voor vertraging in de oogst en minder hoeveelheden.

Vorig jaar waren er enkele grote problemen met de export naar China. Volgens Sam was de oorzaak een politiek geschil en dat kan ook in de toekomst nog een schaduw werpen over de exportmogelijkheden. Sai World exporteert niet heel veel naar China, maar kijkt vooral naar andere markten zoals Maleisië, Singapore, Zuid-Korea, Japan, het Midden-Oosten, India en Canada.

"Ik zie eigenlijk niet zo’n groot probleem met luchtvracht, want dit is nu al het derde jaar dat de tarieven hoog liggen. Zeevracht kent nog steeds enorme vertragingen, maar gelukkig wordt zomerfruit vooral ingevlogen. Om dat georganiseerd te krijgen, moet het team echt op scherp staan en moeten de telers willen meedenken, want alles moet van tevoren worden geboekt. Hopelijk wordt alles gemakkelijker wanneer Australië weer opengaat en de belangrijkste exportknooppunten Melbourne en Sydney weer drukker worden."

Sam ziet de arbeidskwestie niet als een probleem voor de kersenteelt, aangezien de oogstmedewerkers van de pas afgelopen citrusoogst nu gewoon overschakelen op de kersenoogst.

Sai World is ook al begonnen met de oogst van mango’s in Queensland en met het steenfruit.

Voor meer informatie:
Sam Vasala
Sai World Pty Ltd
+61 470406579
sam@saiworld.com.au 
www.saiworld.com.au   

Publicatiedatum: