Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ondernemers lijken kosten en tijdsduur verzuim te onderschatten

Dertig procent mkb-bedrijven niet verzekerd voor verzuim werknemers

Vier op de tien leidinggevenden kennen de wet- en regelgeving voor ziekteverzuim niet of nauwelijks. Dertig procent van de mkb-bedrijven is zelfs niet verzekerd voor het verzuim van de werknemers of neemt geen arbodienstverlening af. Dit blijkt uit recent onderzoek van Nationale Nederlanden onder 1000 leidinggevenden.

Uit het onderzoek blijkt verder dat twintig procent van de ondervraagde leidinggevenden niet weet wat te doen wanneer een werknemer langer dan twee weken ziek is. Ter illustratie: een fikse burn-out leidt gemiddeld al tot 242 dagen verzuim.

Uitval voorkomen
Opvallend genoeg zegt bijna driekwart van de managers geen behoefte te hebben aan (externe) hulp om uitval te voorkomen. Maar op het moment dat een werknemer daadwerkelijk uitvalt, besteedt een groot deel van de leidinggevenden de zaken wel graag uit aan een specialist, concludeert NN.

Toename ziektemeldingen Q1
In het eerste kwartaal van 2021 zag verzekeraar Interpolis een stijging van de langere verzuimduur. Een werknemer die zich ziek meldt, heeft vergeleken met vorig jaar 21 procent langer de tijd nodig om terug te keren op zijn werkplek. De oorzaak voor het langduriger verzuim: het vele thuiswerken.

Structureler
“Hoewel men minder last had van het griepseizoen, lijkt het erop dat de klachten bij personeel dat zich ziek meldt, structureler van aard zijn. En dat mensen er langer over doen om weer te herstellen”, zegt René Voets, directeur Bedrijven bij Interpolis. Volgens Voets zou het kunnen dat mensen die thuiswerken later aangeven dat ze zich ziek voelen en langer doorwerken voor ze kunnen gaan herstellen.

Noodzaak verzuimverzekering
Volgens de Baken Adviesgroep schatten Nederlandse werkgevers in dat een zieke werknemer het bedrijf per dag 143 euro kost. De werkelijke kosten liggen echter substantieel hoger, namelijk rond de 230 euro per dag. En wanneer iemand ziek is, moet de werkgever het loon van de werknemer doorbetalen.

Risico dragen
De werkgever bepaalt zelf hoe hij met dit risico omgaat. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld het risico bij het UWV te verzekeren. Het UWV betaalt dan de uitkeringen van de (gedeeltelijk) arbeidsgeschikte werknemers en is verantwoordelijk voor hun re-integratie. Werkgevers kunnen er ook voor kiezen het risico zelf te dragen. Als zogeheten ‘eigenrisicodrager’ kan de werkgever het financiële risico bij een particuliere verzekering verzekeren of samen met andere werkgevers een voorziening treffen.

Bron: Evofenedex

Publicatiedatum: