Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kenniscentrum "Bescherming van arbeidsmigranten op werkplek laat vaak te wensen over"

De bescherming van, vooral laaggeschoolde, arbeidsmigranten op de werkvloer is vaak niet goed (genoeg). Dat is één van de conclusies uit een onderzoek in opdracht van Het Kenniscentrum Arbeidsmigranten door I&O Research. Dat bureau deed recent een onderzoekspeiling onder arbeidsmigranten en kennismigranten in Nederland.

De onderzoekspeiling is gehouden onder meer dan 600 arbeidsmigranten. De uitkomsten verschaffen volgens het kenniscentrum inzicht in de kennis van en de toegang tot de gezondheidszorg en de bedrijfsgezondheidszorg onder arbeidsmigranten. 


De laatste jaren is in de glastuinbouw werk gemaakt van onder meer communicatie. Zo zijn er handleidingen en folders in bijvoorbeeld het Pools over veilig werken. Beeld uit Poolse heftruckinstructie via Glastuinbouw Nederland

Meer maatwerk voor zorg
Hoewel een meerderheid van de ondervraagden bevestigend antwoordt op de vraag of informatie is verstrekt bij binnenkomst, levert de vraag naar de eigen kennis van de Nederlandse gezondheidszorg een minder positief beeld op: 30% geeft aan goed op de hoogte te zijn, 36% is dat niet en 34% geeft een neutraal antwoord of weet het niet.

Zorgwekkend volgens het kenniscentrum is dat een derde van de respondenten aangeeft dat de gezondheid sinds de komst naar Nederland is gewijzigd. In het oog springt in het bijzonder dat 49% van de uitzendkrachten van een verslechterde gezondheid spreekt. Het vertrouwen in de zorgverleners is niet bijzonder hoog, zeker niet als we dit vergelijken met het vertrouwen onder de Nederlandse bevolking. Voor gezondheidswerkers kan het echter ingewikkeld zijn de juiste behandeling en verzorging te waarborgen (ook vanwege taalproblemen of andere barrières zoals de financiering of het gebrek aan eenduidige regelgeving). Dit vraagt volgens de onderzoekers om meer maatwerk.

Bedrijfsgezondheidszorg staat in de kinderschoenen
De analyse van de uitkomsten maakt duidelijk dat de bescherming van de arbeidsmigranten op de werkplek voor het gros van de arbeidsmigranten te wensen over. Met name de laaggeschoold werkende arbeidsmigrant is slecht geïnformeerd over zowel de relevante Arbo-maatregelen en veiligheidsvoorzieningen, als de te raadplegen instanties in geval van ziekte.

Een vergelijking met de resultaten van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden laat een grote kloof zien tussen het Arbo-voorzieningsniveau voor de Nederlandse beroepsbevolking en voor de arbeidsmigranten. Dit is volgens het kenniscentrum een onwenselijke situatie, te meer daar arbeidsmigranten vaker werkzaam zijn in laag gewaardeerde en laagbetaalde 3-D beroepen met hoge werkdruk – een IAO-term voor ongezond, gevaarlijk en zwaar werk (vies, gevaarlijk, veeleisend). Een actiever beleid op dit terrein van ondernemingen en uitzendorganisaties is absoluut noodzakelijk.

Bekijk hier de hele onderzoeksrapportage. 

Publicatiedatum: