Kissabel-appelenoogst begonnen in het VK, Frankrijk en Zwitserland

Met de eerste oogst van de rassen Jaune en Orange is het seizoen van Kissabel-appelen nu echt begonnen voor partners van het Ifored-project op het noordelijk halfrond. Zwitserland, Frankrijk en het VK kregen in 2021 te maken met hetzelfde weertype, dat zich kenmerkte door weinig neerslag en lage temperaturen. Hierdoor is de kleuring van het vruchtvlees van de rassen Jaune en Orange nog intenser, maar zijn de maten van de appelen wat kleiner dan vorig jaar. De kwaliteit is echter goed, evenals de belangstelling voor dit ras onder klanten en consumenten, die nog verder zal groeien door gerichte marketingcampagnes. 

Kissabel Orange en Kissabel Jaune zijn appelrassen met gepigmenteerd vruchtvlees die in Europa worden vermarkt door partners van het Ifored-project. Het eerste ras heeft dieproze vruchtvlees, een oranjeroze schil en frisse smaak. Het tweede ras heeft roze vruchtvlees, een gele schil en een uitgebalanceerde smaak. 

In het VK was de kleur- en smaakontwikkeling van de rassen Jaune en Orange goed. "De pluk van Orange-appelen begon in de tweede helft van september en die van Jaune begin oktober. De kwaliteit van de oogst is goed, ondanks het geringe verschil tussen dag- en nachttemperaturen van de laatste paar maanden, een factor die de zoetheid en kenmerkende kleuring in gevaar had kunnen brengen," vertelt Anna Coxe van Greenyard. "We zijn klaar om de Kissabel-appelen aan onze klanten in heel het VK te leveren."

"We zijn begonnen aan de oogst van Kissabel Jaune en de kleuring is buitengewoon. Aangezien de meeste van onze boomgaarden nog maar twee jaar oud zijn, zijn de opbrengsten wat lager. In boomgaarden die vier jaar oud zijn rekenen we echter op opbrengsten tot  40 ton per hectare," legt Hannah Martin uit, commercieel directeur van Wordwide Fruit. "We hebben specifieke marketingactiviteiten voor Kissabel gepland, zoals boxen met ingrediënten voor het bereiden van diverse appelgerechten. Ook sponsoren wij de National Fruit Show, waar we met een stand aanwezig zijn en Kissabel Jaune- en Orange-appelen uit zullen delen om het publiek kennis te laten maken met deze rassen."

In Frankrijk zijn de verwachtingen voor het nieuwe Kissabel-seizoen hooggespannen. "We zijn al begonnen met de pluk. Ondanks het feit dat de appelen kleiner zijn dan de voorgaande twee seizoenen, is de kleuring intenser en zijn ook de oogstopbrengsten uitmuntend. We verwachten in totaal ongeveer 600 ton appelen te oogsten," meldt Marc Peyres, exportmanager bij Blue Whale. "We bereiden promoties en acties voor die inspelen op het thema Halloween. Kissabel-appelen worden goed ontvangen door onze klanten. Op korte termijn hopen we ook roodvlezige rassen aan te kunnen bieden, deze lenen zich erg goed voor de teelt in Zuid-Frankrijk."

Voor meer informatie: 
www.kissabel.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven