Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

“Nederland zit aan haar groeiplafond, kansen liggen in Turkije”

Tholen - Van oudsher kent Turkije een sterke tuinbouwsector. Het land is sterk in de teelt van groenten en fruit en exporteert zijn producten ook naar omliggende landen. Daar liggen nog verdere mogelijkheden, ziet Peter Wolkers van KVK Nederland Turkije. Van 18 tot 21 oktober zal daarom een handelsdelegatie met Nederlandse producenten / investeerders afreizen naar Antalya. Ook de AGF- en tuinbouwsector is van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen.

“Nederland en Turkije hebben al ruim 400 jaar diplomatieke en economische samenwerkingsverbanden,” vertelt Peter, die aangeeft dat momenteel meer dan 3000 Nederlandse bedrijven al in Turkije vertegenwoordigd zijn. “Met ruim 84 miljoen inwoners is de interne markt van Turkije interessant. Tegelijkertijd liggen er dankzij het lidmaatschap van de Europese Douane Unie en het kandidaat- lidmaatschap van de EU ook kansen voor export naar Europa. Bovendien is Turkije een toegangspoort tot Azië, het Midden-Oosten en Rusland.”

Specifiek de AGF-sector biedt kansen. Turkije produceerde in 2017 ruim 30 miljoen ton groenten en 22,2 miljoen ton fruit. En die aantallen groeien. De Turkse tuinbouw is aan het moderniseren en teelt steeds meer, zowel voor de groeiende middenklasse in het eigen land als voor de export. Op de tuinbouwbeurs in Antalya is jaarlijks te zien hoe Nederlandse en Duitse toeleveranciers hun weg tot deze markten vinden. Dat geldt voor veredelaars, maar ook voor toeleveranciers van kassen en teeltproducten.

Voor de export wijst Peter op de logistieke ketens. De Turkse infrastructuur groeit gigantisch en investeringen in spoorwegen, autowegen en stadstransport blijven voortduren. Voor im- en export zijn er meer dan 210 maritieme havens, waarvan 172 internationaal en 27 container. Daar komen er in de komende jaren nog eens drie bij: zowel aan de Egeïsche, als aan de Zwarte en de Middellandse zee verschijnen nieuwe havens.

Turkije heeft bovendien de agri-sector zelf geïdentificeerd als groeisector. Dat betekent dat het beleid in deze sector prioriteit krijgt. Voor de landbouw voorzien ze jaarlijks 2,5% groei. “Kansen liggen er in de AGF-verwerking, de distributie in de koude keten, kassen / tuinbouw en irrigatie,” vertelt Peter.

Hij kan nog uren doorgaan over de mogelijkheden die Turkije biedt, maar liever nog laat hij het ondernemers met eigen ogen zien. Vandaar dat er van 18-21 oktober een handelsmissie plaatsvindt naar Turkije. Op de agenda staan de Yorex beurs, verschillende b2b meetings en het bezoek aan lokale teeltgebieden. Naar wens kunnen specifieke bezoeken ingepland worden.

“Na een ongekend uitdagende periode sinds de uitbraak van de Covid-19-pandemie in december 2019 grijpen wij nu weer de mogelijkheid aan om een handelsmissie naar het buitenland te organiseren,” heeft het bestuur van de stichting besloten. “Nederland zit aan haar groeiplafond, kansen liggen er in Turkije.” 

www.kvknederlandturkije.nl