Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bestrijding Aziatische wants met doek en feromonen

Veel telers zijn vindingrijk geweest en hebben zich beziggehouden met het maken van een soort val voor de bruingemarmerde schildwantsen. De eerste resultaten zijn bevredigend.

Gianni Gasperoni

“Wij van L'Agrotecnic zijn afgelopen voorjaar begonnen met het aanbieden van dit type val. De val bestaat uit een gele viscosedoek voor in het voorjaar, wanneer de jonge dieren worden aangetrokken door de felle kleuren, en we schakelen dan over op een zwarte doek voor het vangen van de volwassen dieren. Geel kan echter ook voor de nazomer worden gebruikt”, zegt Gianni Gasperoni. 


De vallen

De doeken moeten feromonen bevatten, die het lokaas zijn voor insecten. “In het kader van ons beleid, verkopen wij doeken en feromonen voor €29,50, wat zeer betaalbaar is. In Romagna en in gebieden waar veel wantsen voorkomen raden wij aan twee keer per jaar, in de lente en de nazomer, deze vallen op te zetten. Op die manier heb je voor €59,- een goede bescherming.” 

“De andere onderdelen van de val kunnen door de telers zelf worden gemaakt. Sommigen gebruiken pallets als steun, anderen bouwen een constructie met ijzeren staven. Het belangrijkste is dat eronder een groot bassin met water en schoonmaakmiddel is, zodat de insecten, als ze vallen, vast komen te zitten en sterven. De tank eronder kan worden gemaakt van elk gerecycleerd materiaal: oude containers, reservoirs of iets anders, aangezien de doeltreffendheid dezelfde is ongeacht of het materiaal nieuw of hergebruikt is.”

Verschillende constructies

Een ander belangrijk aspect is de positionering. Ze moeten worden geplaatst buiten boomgaarden in de buurt van struiken en heggen, huizen, magazijnen en in elke structuur waar insecten tijdens de winter beschutting vinden.

De technicus en een teler bij een val

“Deze vallen zijn uitstekend geschikt om de wantsenpopulatie terug te dringen en zijn des te doeltreffender naarmate ze meer gebruikt worden. In ons gebied boeken sommige landbouwbedrijven, zoals Santerini, Guidi en Innocenti, uitstekende resultaten, maar het is belangrijk dat alle landbouwbedrijven, groot en klein, zich uitrusten met deze vallen.”

“De vallen moeten worden geïntegreerd met andere controlemiddelen. De bestrijding van de bruingemarmerde schildwants is pas doeltreffend als hij continu wordt bestreden”, besluit Gasperoni.

Voor meer informatie:
Gianni Gasperoni
L'Agrotecnica
Via Massa 1530
47020 Longiano (FC) - Italië
+39 0547 54044
lagro@lagrotecnica.com 

Publicatiedatum: