Colruyt Group test paddenstoelenteelt op eigen broodresten

Colruyt Group zet eigen broodreststromen in om er paddenstoelen op te kweken. Voor de productie van het circulair product gingen ze een
samenwerking aan met ECLO, vroeger bekend als ‘Le Champignon de Bruxelles’. Zij beschikken over de kennis om brood tot substraat te verwerken en er verschillende soorten paddenstoelen op te laten groeien. De test om reststromen van brood te valoriseren, aangestuurd door het food-innovatieteam van Colruyt Group, duurde 1,5 jaar en is een succes.

De eerste paddenstoelen, gekweekt op broodreststromen van Bio-Planet, worden in de markten van Cru te Overijse, Antwerpen en Gent aangeboden vanaf half oktober.

Partnership voor het kweken van een circulair product
Het food-innovatieteam van Colruyt Group kwam met het idee om reststromen te valoriseren aan bij ECLO. Deze uit de kluiten gewassen stadsboerderij in Brussel kweekt lokaal paddenstoelen en microgroenten op een duurzame en circulaire wijze en beschikt over de know-how om te kweken op reststromen. In dit project worden broodreststromen verwerkt tot substraat, waarop dan verschillende soorten paddenstoelen kunnen groeien. Het substraat wordt na de oogst gebruikt als meststof voor de akkers van de tuinders. Zo krijgen we een circulair product. “Het partnership met Colruyt Group bevestigt onze overtuiging dat lokaal ondernemen in een circulaire economie door middel van hergebruik van reststromen succesvol kan zijn”, zegt Hadrien Velge, medeoprichter en CEO van ECLO.

Geslaagde test
"We werken al geruime tijd aan een manier om paddenstoelen te kweken op reststromen en zijn dan ook bijzonder fier dat we erin geslaagd zijn om dit project te realiseren samen met onze partner ECLO", zegt Anna Gryseels, projectleider binnen het food-innovatieteam van Colruyt Group. Het testproject voor het kweken van paddenstoelen op broodreststromen gebeurt in exclusieve samenwerking met ECLO en duurde 1,5 jaar. ECLO haalt de broodreststroom, afkomstig van de Bio-Planet winkel in Groot-Bijgaarden, op en verwerkt ze tot substraat. Na ongeveer 10 weken zijn de paddenstoelen klaar om geplukt te worden.

"Ze zijn van uitstekende kwaliteit, lang houdbaar en hebben een aangename structuur," zegt Anna. "Ze kunnen 10 dagen bewaard worden op een temperatuur tussen 2° en 7°C. Eryngii en shiitakes groeien het beste op broodsubstraat, maar ook oesterzwammen worden op broodresten gekweekt. Nu de test geslaagd is, kan Cru vanaf half oktober tijdelijk deze 3 soorten paddenstoelen aanbieden in hun markten te Overijse, Antwerpen en Gent. Klanten van Cru zijn foodies en dus een belangrijk publiek om het element ‘smaak’ te testen. Ze krijgen de mogelijkheid om hun mening te geven over het product en het duurzaam telen van de paddenstoelen. Het doel is om deze test op te schalen maar die plannen zijn vandaag nog niet concreet."Hergebruiken van voedseloverschotten
Colruyt Group zoekt naar oplossingen om zo veel mogelijk voedselverspilling tegen te gaan. Enerzijds door in te zetten op het voorkomen van voedseloverschotten (meer dan 97% van de verse en diepvriesproducten worden dan ook effectief verkocht dankzij efficiënt
stockbeheer) en anderzijds door voedseloverschotten te hergebruiken (dierenvoeding, biochemie, hergebruiken van voeding voor het aanmaken van andere voeding zoals pensen). In dit kader past ook het project paddenstoelen op reststromen van brood.

"In 2020 vertegenwoordigde brood ongeveer 14% van het voedseloverschot van Colruyt Group. Dat brood gaat vooral naar het voederen van varkens of wordt verwerkt in pensen. Door het nu ook te hergebruiken voor het kweken van paddenstoelen, geven we het een extra leven en dragen we bij tot minder voedselverspilling en de circulaire economie waar overschotten opnieuw grondstof worden. We zijn dan ook fier dat we onze klanten op deze manier kunnen inspireren om bewuster te consumeren", vervolgt Stefan Goethaert, directeur Fine Food, Retail Services en Private label bij Colruyt Group. 


Het proces start met broodresten


Die worden vermalen

Verpakt

GepasteuriseerdZo transformeert oud brood in een voedingsbron voor de ShiitakeVoor meer informatie:
Patricia Verdoodt
Colruyt Group
+32 (0)236 355 45 
press@colruytgroup.com
www.colruytgroup.com

of

Quentin Declerck
ECLO
+32 (0)496 203 846
quentin@eclo.farm


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven