Topsport tijdens de Conference pluk bij Westende Fruitteelt

In 2 weken tijd 78 ha peren plukken

Het is druk in de boomgaard bij Westende Fruitteelt in het Brabantse Fijnaart. Maar dat kan ook niet anders als je in 2 weken tijd 78 ha Conference plukt, waarbij de kwaliteit op nummer één staat. Dit is topsport! Westende Fruitteelt teelt een grote variëteit aan perenrassen, waaronder de Conference, maar ook nieuwe rassen. Veel volume, maar ook grote zorg voor milieuvriendelijke teelt en eigentijdse verwerking van het product kenmerken dit bedrijf.

Geslaagde pluk Conference
“Maandag 13 september zijn we begonnen met de Conference pluk, in totaal 78 hectare”, vertelt Rinus van het Westende (eigenaar). “We plukken met 320 man gedurende 10 uur per dag, 6 dagen per week. Naar verwachting staan alle Conference peren aanstaande zaterdag 25 september in de koelcellen. Elk jaar een hele tour om de peren zo snel te plukken, maar dit jaar was het weer prima en dat helpt. Komende weken gaan we de overige rassen (Doyenné du Comice, Sweet Sensation, Lucas en het late ras Dazzling Gold, in totaal ongeveer 42 ha) plukken.”

Goede kwaliteit
De kwaliteit staat bij Westende Fruitteelt altijd op nummer één. Kwaliteitscontroleur Johan van Dijk is continu aanwezig bij het plukken van de peren. Alle 320 plukkers worden dagelijks door Johan bezocht die dan aanwijzingen geeft om de plukkwaliteit te borgen. “Iemand verantwoordelijk maken voor deze taak is een effectieve manier om te borgen dat de plukkwaliteit voldoende aandacht krijgt”, aldus Rinus. “De kwaliteit van het product is gewoon goed dit seizoen.”

Vernieuwingen fruitkisten
Wat opvalt in de boomgaard is dat Westende Fruitteelt de houten kisten zo goed als allemaal vervangen heeft door kunststof fruitkisten. Eddy den Dunnen (bedrijfsleider) legt uit: “De fruitkisten kunnen meer gewicht dragen en zullen niet snel slijten of stuk gaan. Verder huren we tijdens de oogst vier terreinheftrucks om het vele fruit op een goede manier uit de boomgaard te rijden. Volgend jaar vindt nog een laatste aankoop plaats van kunststof fruitkisten. Recentelijk zijn we bij de Conference ook gestopt met het gebruik van bodemvellen in de kunststof fruitkisten. Dit is beter voor het milieu. Dit jaar gaan we een proef doen om ook bij Comice en Sweet te stoppen met bodemvellen in kunststof fruitkisten.”

Goede verwachting voor het afzetseizoen
Westende Fruitteelt heeft 60 ton Conference per hectare geplukt. Ton van Wiggen (verkoper The Greenery Growers): “In de eerste helft van 2021 is de afzet van peren met 17% gestegen in de Nederlandse supermarkten (IRI). Daarmee zetten de groene cijfers zich door, daar waar we vorig jaar zagen dat de penetratie, besteding per jaar, volume per jaar en frequentie ook al toenamen! Hoewel peren van oudsher een wat oudere doelgroep hebben zien we de kopersgroep toch verjongen en blijven ze zeer populair onder huishoudens met kinderen (GFK).”

“Het afzetseizoen voor de peren ziet er dus prima uit. Europees is er wel behoorlijk minder volume beschikbaar. In combinatie met de extreem gestegen containerprijzen verwacht ik de prijzen hierdoor dit seizoen hoger zullen liggen. De samenwerking met Westende Fruitteelt is erg goed. Westende sorteert en verpakt rond de 11 miljoen kilo voor The Greenery. Alles onder een dak, koelen, sorteren en verladen. Het meeste hiervan gaat naar de Engelse markt. Zeker niet de eenvoudigste markt, maar het team is er op ingespeeld en dit gaat erg goed.”

Voor meer informatie
Ton van Wiggen
The Greenery Growers
Ton van Wiggen
+31 (0)180 656 945
+31 (0)6 54 378 700
t.vanwiggen@thegreenery.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven