Druivensector lijkt gegijzeld door lage prijzen

"De tijd van onbezorgdheid is voorbij"

De Italiaanse Commissie voor druiven (CUT) wil graag dat er een einde wordt gemaakt aan de voortdurende daling van de prijzen. “De situatie wordt onhoudbaar en getuigt van een gebrek aan respect voor al die telers die hun ziel en zaligheid geven. De prijzen voor druiven dalen en zo’n sterke daling is nog nooit voorgekomen en dit lijkt alle rassen te treffen, vooral de pitloze”, zegt CUT-raadslid Donato Fanelli.

“De oorzaken hiervan zijn nog steeds niet duidelijk, maar wij denken dat deze niet alleen te wijten zijn aan de import, maar ook aan de sterke stagnatie van de consumptie. Niemand had kunnen denken dat dit zich slechts enkele dagen voor de start van het nieuwe seizoen zou kunnen voordoen.”


Foto links: Timco ras. Foto rechts: Autumn Crisp ras

“Terwijl de grondstofprijzen lijken te blijven stijgen, koopt de retail een bakje pitloze druiven van 500 gram voor €0,80 à €0,85. Moeten wij nog langer wachten voordat wij iets kunnen doen en rendabelere prijzen kunnen eisen? Of moeten we wachten op het soort wanhopige gebaren dat we het afgelopen jaar hebben gezien? De telers, die wanhopig zijn geworden door de voortdurende prijsdalingen, geven er de voorkeur aan hun kersen aan de varkens te voeren of ze te laten rotten aan de plant”, zegt Fanelli.

Druiven van het Italia ras

“Tot nu toe zijn de weergoden ons gunstig gezind geweest. De huidige weersomstandigheden verlengen de zomer 2021, zodat het gewas niet kan bederven en er geen problemen ontstaan aangaande meeldauw. Maar wat zou er gebeurd zijn als we naast de lage prijzen ook nog te maken hadden gehad met productverliezen als gevolg van het weer?”

“De telers klagen over het feit dat de prijzen voor pitloze en royaltyvrije rassen zeer vergelijkbaar zijn met die voor rassen waarvoor wel royalty's gelden. In een poging om deze trend op te lossen, accepteren sommige retailers niet meer klakkeloos alle druiven. De oplossing is om meer waarde toe te kennen aan de druiven met royalty's, waarachter innovatie, onderzoek en ontwikkeling schuilgaan.”


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven