Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
USDA-rapport

Wereldwijde perziken- en nectarine-oogst stijgt in 2021/22 tot 21,8 mln ton

De wereldwijde perziken- en nectarine-oogst zal in 2021/22 licht stijgen tot 21,8 mln ton, nu de teelt in China weer is hersteld van de weergerelateerde verliezen van vorig jaar en de verliezen in de EU en Turkije ruimschoots compenseert. De export zal lager uitvallen vanwege de kleinere zendingen vanuit China en Oezbekistan, wat de groei in de VS teniet zal doen. 

De productie in China zal weer opveren nadat de oogst vorig jaar schade ondervond als gevolg van sneeuwval. De oogst zal met 1 mln ton groeien naar 16 mln ton. De export zal daarentegen met 23.000 ton dalen tot 55.000 ton. Er is een zwakke vraag vanuit de  voornaamste markt, Vietnam, en de zendingen naar Kazachstan moeten opnieuw op gang komen nu het importverbod op Chinees steenfruit is opgeheven. 

Na enkele jaren van groei zal de import naar verwachting stabiel blijven op 36.000 ton, hetgeen te maken heeft met de hogere kosten en de quarantaine-eisen voor gekoelde producten, waardoor importeurs worden afgeschrikt. 


De productie in de EU zal met 539.000 ton dalen tot 2,7 mln ton, omdat telers in de lidstaten Spanje, ItaliĆ«, Griekenland en Frankrijk al voor het tweede jaar op rij werden getroffen door vorst en regen. Spanje en ItaliĆ« blijven hun areaal inkrimpen om overaanbod te voorkomen en de druk op de prijzen te verlichten. 

De lagere beschikbaarheid zal waarschijnlijk leiden tot een daling van de export en groei van de import. De export zal met 175.000 ton afnemen en de import met 40.000 ton toenemen. 

In de VS wordt een productietoename van 60.000 ton tot 716.000 ton geraamd. Voor het vierde jaar op rij zal er sprake zijn van groei nadat de productie tussen 2010/11 en 2018/19 een dalende trend vertoonde. Alle teeltstaten verwachten hogere opbrengsten. De Oostkust is hersteld van de vorst van vorig jaar. NASS, het statistiekbureau van het USDA, heeft in augustus een raming van de perzikenoogst gepubliceerd. De export wordt op 72.000 ton geraamd dankzij de grotere aantallen die worden verladen naar topmarkten, zoals Canada, Mexico en Taiwan. De import zal iets toenemen tot 33.000 ton vanwege de grotere aanvoer uit Chili bij aanvang van het verkoopseizoen. 

Klik hier voor het hele rapport

Publicatiedatum: