Momenteel is Saoedi-Arabië voor 38% zelfvoorzienend in de teelt van groenten en fruit, maar wil op de lange termijn minder importafhankelijk worden, meldt het ministerie van LNV. Daarom focust de regering op het verhogen van lokale teelt om daarmee het zelfvoorzieningsniveau te doen toenemen.
Een aantal voorbeelden uit de voedselproductie van Saoedi-Arabië momenteel:
Fruit & groenten:
Dadels: 111%, aubergine: 105%, vijgen: 104%, komkommer: 99%, watermeloen: 98%, aardappel: 88%, meloen: 81%, tomaat: 73%, druif: 58%, mango: 52%, ui: 46%, wortel: 25%, citrus: 13%, banaan: 4%
De biologische sector
Saoedi-Arabië is van plan om zijn biologische markt verder te ontwikkelen om de toenemende vraag naar biologische producten te kunnen bijbenen. Recentelijk nog heeft MEWA een MoU ondertekend om de lokale biologische sector kracht in te blazen.
Voedselzekerheid en herstel na Covid-19
In het eerste kwartaal van 2021 liet de Saoedische economie bovendien weer een jaarlijkse groei (+2,9%) zien, voor het eerst sinds het begin van de pandemie. De landbouw- en voedselsector is een van de sectoren die met name tijdens de pandemie diens veerkracht heeft bewezen, door veel in werking te zetten om voedselzekerheid te kunnen blijven garanderen; de export nam toe en importregelingen werden (tijdelijk) versoepeld om de continue aanvoer van land- en tuinbouwproducten te kunnen garanderen.
Bron: Ministerie van LNV