Grote regionale verschillen in stalletjes-cultuur, maar aardbeien overal populair

Platform voor stalletjes langs de weg groeit als kool

Tholen - Zelf groenten, fruit of plantjes kweken in de moestuin of op het balkon is enorm populair vandaag de dag. Maar zorgt soms ook voor enorme overschotten aan bijvoorbeeld volgroeide slakroppen, aardbeien of appelen. Een verkoopstalletje langs de weg biedt vaak uitkomst. Het in 2020 opgerichte Fairsy verzamelt al deze stalletjes in Nederland en groeit als kool en is met 1.500 stalletjes het grootste platform van Nederland op dit gebied.  

Oprichter Henk Jan Bijmolt vertelt: "We begonnen in 2020 in coronatijd. Toen werd het vers shoppen rechtstreeks op het platteland helemaal hip. Inmiddels tonen we meer dan 1.500 stalletjes en plattelandswinkeltjes langs de weg in heel Nederland. Iedereen met een kraampje langs de weg kan gratis meedoen. Zeker als je aan een niet drukke weg woont levert het online bekendmaken van verswaar via onze website bezoekers die jouw verswaar anders niet hadden gevonden. Op dit moment is er heel veel zomerfruit en dat zorgt voor een bezoekersrecord op de website, op sommige dagen meer dan 3000 bezoekers per dag."

Meer lokaal, minder plastic
Faisy wil een community opbouwen. "Zo kunnen bezoekers hun favoriete kraampjes volgen en kunnen kraamhouders zogenaamde versberichten plaatsen als ze hun stalletje weer aangevuld hebben met verse voorraden. Vaak maken mensen er een leuk uitje met de fiets van. Men vindt het daarbij erg prettig meer lokaal te kopen, bovendien werken lokale kwekers vaak zonder spuiten, biologisch dus. Extra leuk is dat je geen of minder gedoe hebt met plastic verpakkingen en uit eigen land eet. Onlangs zijn we gestart met reviews, en er komen dagelijks al reviews binnen voor de kraampjes. Dat is heel leuk om te zien."  

Community
"Zowel particulieren als professionele kwekers en boeren doen met ons platform mee. Voor bedrijven is het fijn dat ze een eerlijke prijs voor hun producten krijgen zonder tussenkomst van de groothandel. Onze community groeit hard, steeds meer mensen maken een account aan en slaan hun favoriete stalletjes in de buurt op. Doordat je vers nieuws van jouw favoriete stalletjes in de buurt kan volgen worden we steeds meer een sociaal netwerk. We gaan dus een stap verder dan een platte website met slechts profielen," aldus Henk Jan.

Regionaal veel verschillen
"Wat wel grappig is, is dat we grote regionale verschillen zien. Zo is in het Westland en West-Friesland een enorme stalletjes-cultuur met aanbieders van bloemen en planten, terwijl je in het Noorden meer verkoop van aardappelen langs de weg ziet, andere regio's zijn weer sterk in bijvoorbeeld asperges. We zien in het hele land scharreleieren, verse melk en Hollandse aardbeien."

De start-up Fairsy.nl is momenteel actief in Nederland en heeft plannen voor uitbreiding naar België en Duitsland met hun platform. Eerst wil Fairsy echter nog een stap beter in Nederland. De start-up komt binnenkort met extra verkoopopties voor aanbieders en een mobiele app.

Voor meer informatie:
Henk Jan Mijmolt en Iris Rijnsewijn
Fairsy
+31 (0)6 12 25 43 40
hi@fairsy.nl
www.fairsy.nl    Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven