Wereldwijd wordt de teelt van passiefruit in 2020 op 1 miljoen ton geraamd. Zuid-Amerika is goed voor een aandeel van 84,5% en, na Brazilië en Colombia, is Peru de derde grootste teler van dit fruit in de regio.
Volgens María Esther Wong, expert bij de afdeling Handel van Sierra y Selva Exportadora, een instelling die onder het Peruaanse ministerie van Agrarische Ontwikkeling en Irrigatie valt, teelde Peru vorig jaar 80.219 ton passiefruit, 24,8% meer dan de 64.275 ton van 2019.
De belangrijkste teeltregio's zijn Lima met 35.509 ton (20.237 ton in 2019) en een aandeel van 44,3% van het totaal. In La Libertad bedroeg de opbrengst vorig jaar 16.527 ton (20,6%; 14.344 ton in 2019), in Lambayeque 10.135 ton (12,6%; 12.981 ton in 2019), in Piura 9.136 ton (11,4%; 10.245 ton in 2019), in Áncash 6.032 ton (7,5%; 4.534 ton in 2019) en in Junín 1.526 ton (1,9%; 1.050 ton in 2019).
"Bijna 80% van de passiefruitteelt in Peru vindt plaats in de kustzone, want daar zijn de gemiddelde opbrengsten hoger, bijna 14 ton per hectare", aldus Wong.
Internationale markt
De expert geeft aan dat Peru de belangrijkste exporteur van passiefruit ter wereld is. Meer dan 90% van het Peruaanse aanbod vindt zijn weg naar het buitenland in de vorm van geconcentreerde sappen, met als belangrijkste markt Nederland.
In 2020 bedroeg de export van Peruaanse passiefruit
€ 35.965.000, wat 6,68% minder is dan in 2019. Colombia exporteerde passiefruit voor € 30.285.000, Ecuador voor
€ 28.856.000 en Brazilië voor € 962.000.
Wereldwijd bedroeg de import van passiefruit vorig jaar
€ 96.067.000, een stijging van 4% ten opzichte van 2019. De belangrijkste importlanden waren Nederland (€ 65.942.000; 68,6% van het totaal) en de Verenigde Staten (€ 10.538.000; 11% van het totaal). Daarna volgen onder meer België, Frankrijk, Puerto Rico, Chili, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Canada en Spanje.
Kansen
Het Peruaanse passiefruitseizoen loopt van december tot en met mei, met als hoogtepunt februari, maart en april. In die maanden is Peru ook vrijwel alleen op de markt, aangezien het Braziliaanse seizoen van april tot en met juli en van oktober tot en met januari loopt, dat van Colombia van mei tot en met november en dat van Ecuador van mei tot en met februari.
Bron: agraria.pe