Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gemiddelde appel- en kleine perenproductie in EU

De appelproductie in de 28 EU-landen wordt dit jaar geraamd op 11.735.000 ton. De perenoogst wordt geschat op 1.604.000 ton. De raming bij appels valt 10 % hoger uit dan de oogst van vorig jaar en 1% hoger dan het gemiddelde van de jaren 2018-2020. Vooral de productie van tweekleurige appels valt lager uit. Bij peren is de raming 28% lager dan de oogst van vorig jaar en 27% lager dan het gemiddelde van de jaren 2018-2020. De perenoogst is de kleinste van de afgelopen tien jaar.  Deze cijfers zijn 5 augustus bekendgemaakt tijdens de het online “PrognosFruit” congres.

In de EU is dus bij appels sprake een gemiddelde en bij peren van een kleine oogst. De NFO stelt dat dit biedt perspectief voor het komende afzetseizoen. De nieuwe Nederlandse oogst is vanaf half september weer beschikbaar voor de consument. "Door Nederlands fruit te kopen maak je een milieubewuste keuze voor fruit van dichtbij met weinig voedselkilometers. Dus duurzaam, smakelijke en gezond van eigen bodem. Boomgaarden dragen bovendien bij aan een aantrekkelijk landschap en de biodiversiteit in Nederland," aldus de NFO.

Productie Elstar
De geraamde EU productie van Elstar is 342.000 ton,10 (%) meer dan vorig jaar. Dit wordt veroorzaakt door hogere producties in Nederland en Duitsland. De geraamde Elstar oogst in de EU is de op twee na kleinste van de afgelopen 10 jaar. In Duitsland is de productie 8% hoger dan vorig jaar. De geraamde productie in Nederland is met 101.000 ton is de op een na kleinste van het laatste decennium.

Productie Jonagold, Boskoop en Golden Delicious
De hoeveelheid Jonagold (inclusief Jonagored en Red Jonaprince) wordt geschat op 667.000 ton. Dit is 19% meer dan vorig jaar, toen de productie 562.000 ton bedroeg. De productie is nog wel onder het gemiddelde van de laatste 10 jaar. De hogere oogst wordt vooral veroorzaakt door hogere producties in Nederland, Duitsland, België. Opvallend is dat in Polen een lagere productie wordt verwacht.

De oogst van Boskoop (Goudreinet) wordt geraamd op 58.000 ton, 26 % meer dan vorig jaar. Golden Delicious blijft met een geschatte productie van 2.120.000 ton het grootste ras in de EU. De oogst van dit ras wordt 8 % lager geraamd dan vorig jaar.

Productie peren
De productie van Conference valt met een raming van 805.000 ton 18 % lager uit dan de productie in 2020. Die van Doyenné du Comice is met 41.000 ton 44 % lager dan vorig jaar. De productie van Abate Fetel is met 66.000 ton 73 % lager dan vorig jaar. Nederland en België nemen 65 % van de productie van Conference voor hun rekening.

Voor meer informatie:
NFO
info@nfofruit.nl  
www.nfofruit.nl  

Publicatiedatum: