Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overzicht wereldmarkt avocado's

De wereldmarkt voor avocado's is over het algemeen goed, aangezien de populariteit van deze vrucht over de hele linie blijft stijgen en veel landen goede prijzen zien voor zowel lokaal geteelde als ingevoerde avocado's. In sommige gebieden is de rest van het seizoen nog onvoorspelbaar, aangezien de horeca in het VK weer opengaat en landen als Nederland hopen dat degenen die dit jaar hun vakantie in het buitenland missen, avocado's zullen kopen terwijl ze thuis blijven. In Zuid-Afrika daarentegen hebben de huidige onrust en een lagere oogst voor een teleurstellend seizoen gezorgd.

Nederland: Goede markt Greenskin-avocado’s; dikke maten Hass onder druk
Duur zijn de Hass-avocado's momenteel niet, maar toch is een Hollandse handelaar niet ontevreden over de afzet. "De verkoop blijft in elk geval goed doorlopen, zodat er geen enorme voorraden worden opgebouwd. Momenteel is de markt wel wat aan het veranderen. Peru is met veel dikke maten in de markt en ook de laatste zendingen die men zal sturen zal naar verwachting voornamelijk uit dikke maten bestaan. Die prijzen liggen dan ook op een laag niveau, zo rond de 6 euro. De kleine maten - vanaf 22 - zijn daarentegen beperkt beschikbaar en worden ook een stuk duurder, die gaan nu richting de 9 euro voor 4 kg."

Verder valt de goede markt voor Greenskin-avocado's op. "Dat geldt eigenlijk wel voor alle maten. Vanwege de slechte kwaliteit in Kenia kiezen de meeste telers er verstandigerwijs voor om geen product af te sturen. Daardoor blijft het aanbod beperkt tot wat product uit Zuid-Afrika en Peru. Prijzen liggen op een mooi niveau rond de 9-10 euro voor 4 kilo. En het tweede seizoen van Kenia begint pas in september weer. De zomerperiode is traditioneel een stuk rustiger op exotengebied en nu de eerste vakanties ingaan, zal het alleen maar rustiger worden. Mogelijk stimuleert het de verkoop nog wat dat er minder mensen op vakantie gaan, maar er worden in deze zomer toch een stuk minder boodschappen gedaan. Gelukkig is bij de kleine maten de opleving al ingezet en als straks Peru de laatste batch heeft verstuurd, kunnen we het nieuwe seizoen weer vers beginnen," besluit de Hollandse handelaar.

België: Sterke prijzen ondanks hogere productie uit Peru
Momenteel worden avocado’s geïmporteerd uit Peru. De kwaliteit, aanvoer en voor de tijd van het jaar is de prijs relatief sterk. De oogst in Peru is 30% hoger dan vorig jaar, maar daar staat tegenover dat er een grotere vraag is vanuit Azië en ook Chili is een uitschieter dit jaar en neemt bijzonder veel af. Peru exporteert wekelijks 140 trucks aan avocado’s naar Chili. Peru start vanaf eind maart, begin april met de export van Hass avocado’s en daar komt nu wel wat meer prijsdruk op doordat de aanvoer hoger is. De prijs is echter vrij lang stabiel gebleven en de verhoogde productie heeft niet geleid tot dumpprijzen zoals vorig jaar, omdat het volume over meer markten gespreid is.

Het aandeel klein fruit is lager. Om klimatologische redenen liep de drogestofgehalte van avocado’s in Peru achter, waardoor ze langer aan de boom moesten blijven hangen met grotere maten als gevolg. De prijs van de kleinere maten is nu dus hoger dan normaal. Midden/eind augustus start Chili met verschepen en er worden goede volumes verwacht. Vorig jaar had Chili een off-year en was de productie lager, dit jaar heeft het land een on-year met voldoende productie.

VK: Onvoorspelbare vraag naar avocado's nu horeca weer opengaat met goed weer
Peru en Zuid-Afrika zijn momenteel de belangrijkste leveranciers van avocado's aan Europa en het VK. Dit is het hoogseizoen voor avocado's uit die landen. Peru levert 64% van de EU-markt, Zuid-Afrika 14%, Colombia 10% en Kenia 7% (andere bronnen 5%)
De Zuid-Afrikaanse aanvoer is op dit moment constant, nadat eerder in het seizoen problemen waren ondervonden bij de toegang tot containers. De huidige onlusten in het land zijn zorgwekkend en kunnen de aanvoer later beïnvloeden. De kwaliteit is beter dan vorig jaar, toen er vertragingen waren bij het verschepen en het fruit langer op zee was.

De Peruaanse aanvoer werd in het begin gehinderd door stakingen, maar die zijn nu gestopt. De kwaliteit uit Peru is ook goed.
De vraag in de retail in het VK is goed geweest, maar de opening van de horecasector en de cateringsector heeft geleid tot een daling van de retailverkopen, die echter nog steeds goed zijn.
Voor de leveranciers is het moeilijk te voorspellen hoe de vraag in de komende 4-6 weken zal zijn naarmate de horeca zich meer openstelt, maar het zal waarschijnlijk een langzame overgang zijn. Het goede weer dat dit weekend wordt voorspeld, zal een stijging van de verkoop betekenen aangezien de mensen meer salade eten en buiten dineren.

Italië: Logistieke problemen en grote vraag in de zomer stuwen avocadoprijs
De avocado wordt steeds populairder in Italië: de consumptie is het grootst in het noorden van het land, hoewel hij ook erg populair is in het zuiden, vooral bij jongeren. De avocado wordt steeds meer een consumptieproduct: naast de catering wordt hij namelijk zeer gewaardeerd door de consument, die een meer gerijpte en eetklare vrucht verlangt.

De laatste dagen is de groothandelsprijs van de eersteklas avocado zeer hoog, namelijk rond de 4 euro/kg. Dit lijkt te zijn toe te schrijven aan logistieke factoren, maar ook aan het feit dat de vraag in de zomer hoog is. De door de groothandelaar verkochte verpakkingen zijn 4 kg en kosten momenteel ongeveer 15-16 euro per stuk. De verkoop zou vlotter verlopen als de prijs iets lager was, maar de huidige omstandigheden laten geen ruimte voor prijsverlagingen op korte termijn. De huidige herkomst van avocado's, meestal over zee, is Zuid-Amerika, meer bepaald Peru en Colombia. De groene komen uit Zuid-Afrika.

Een groothandelaar in Milaan zegt: "Het seizoen van de groene avocado's is bijna afgelopen en het weinige beschikbare product wordt verkocht tegen zeer hoge prijzen voor een dubieuze kwaliteit. De komende maanden, tot eind september, zullen wij alleen nog Hass-variëteiten uit Peru, Brazilië en Zuid-Afrika beschikbaar hebben. De prijzen zijn hier momenteel laag. Vanaf september gaat het Israëlische avocadoseizoen weer van start."

Een Siciliaanse zakenman voegt daaraan toe: "In het zojuist afgelopen seizoen voor de Siciliaanse avocado hebben we een aanzienlijke productiviteitsstijging van 30% tot ongeveer 1.400 ton kunnen constateren. Het is nog te vroeg om ramingen te maken voor 2021/22, we zullen half september de conclusies trekken en het schema en de kalender met de categorieën uitwerken. De bomen zijn vol, dankzij de buitengewone beheerstechnieken, maar het zal waarschijnlijk geen superjaar worden zoals het vorige. Niet wat de kwaliteit betreft (die is ongetwijfeld uitstekend), maar wel wat de kwantiteit betreft, gezien de steeds duidelijker en doorslaggevender negatieve weertendensen tussen het voorjaar en de zomer, met schommelende temperaturen tijdens de voor- en na-bloei."

Spanje: Avocadoproductie in Spanje blijft groeien met goede prijzen voor dit seizoen
Het Spaanse avocadoseizoen gaat eind september van start. Verwacht wordt dat de oogst van Hass avocado's, de meest geteelde variëteit, dit jaar met ongeveer 20% zal toenemen dankzij een goede vruchtzetting die wordt bevorderd door goede groeiomstandigheden. Voor de variëteiten met een groene schil, zoals Bacon, zal de productie naar verwachting ongeveer 10% lager liggen. Het areaal avocado's blijft groeien in Spanje, in de provincie Cádiz, die al ongeveer 4.200 hectare telt, in Huelva, met ongeveer 2.500 hectare, en in Valencia, met bijna 1.500 hectare, terwijl Malaga (in combinatie met Granada) met 10.000 hectare het belangrijkste teeltgebied is. De sector heeft echter te kampen met toenemende beperkingen als gevolg van het watertekort.

Spanje importeert nu avocado's voornamelijk uit Peru, dat de Europese markt domineert, en ook kleinere hoeveelheden uit Colombia, terwijl Mexicaanse avocado's binnen twee weken op de markten zullen komen. Volgens een exporteur is de markt in juni vrij rustig geweest, omdat de komst van Kenia het aanbod onder druk heeft gezet en de prijzen heeft gedrukt. Op dit moment is de verkoop van avocado's beter dan vorig jaar in dezelfde periode, met meer stabiliteit in de vraag. Volgens de exporteur heeft Peru zijn aanbod dit jaar beter georganiseerd. De opening van nieuwe markten zoals Zuid-Korea en Japan en de 20% groei van de export naar Chili dit jaar heeft geleid tot minder containers naar de EU. Afgelopen zomer stuurde Peru ongeveer 800 containers per week, terwijl het deze zomer 500-550 containers per week naar de Europese markt stuurt. De geleidelijke openstelling van de gastvrijheid heeft ook een positieve invloed op de verkoop. Grote maten zijn nu overvloedig op de markt als gevolg van een late rijping van de vruchten in de bomen in het noorden van Peru. In de komende weken worden promoties verwacht die de vraag kunnen aanwakkeren.

Zuid-Afrika: Teleurstellend avocadoseizoen met onrust die voor verzendingsproblemen zorgt
Het avocadoseizoen voor Zuid-Afrika is tot nu toe teleurstellend verlopen, met lagere volumes dan verwacht. De oogst is nu verhuisd naar KwaZulu-Natal, waar het fruit is verpakt en gepalletiseerd, maar nog niet kan worden verscheept vanwege de onrust in de provincie en wegafsluitingen.

Er zijn geen aanvallen geweest op avocadoteeltbedrijven of pakhuizen in KwaZulu-Natal, ondanks de huidige onrust in het land, aldus een plaatselijke teler. Als zij over een paar dagen niet kunnen exporteren, moeten zij misschien noodplan B overwegen en het fruit lokaal op de markt brengen.

Voor dit seizoen wordt de uitvoer geraamd op 16 miljoen kartons van 4 kg, waarvan het grootste gedeelte bestemd is voor Europa, waar de Peruaanse volumes voor stevige concurrentie zorgen en het een moeilijk seizoen is geweest voor de Zuid-Afrikaanse avocado-exporteurs.
De gemiddelde binnenlandse prijs voor avocado's bedraagt R16,66 (0,96 euro) per kg.

Noord-Amerika: Voorraden avocado's dalen door overgang Mexicaanse oogst
De aanvoer van avocado's in Noord-Amerika daalt enigszins, ook al wordt het fruit momenteel uit meerdere regio's aangevoerd. "Nu Mexico overgaat op de Flor Loca-oogst en het Californische seizoen zijn einde nadert, daalt het aanbod voor de Amerikaanse markt", zegt een producent uit Californië.

In Californië heeft de avocadosector het grootste deel van de verwachte oogst van 250 miljoen Amerikaanse pound (1 pound = 0,45 kg) geoogst. De avocado's uit deze staat, waarvan de oogst eerder dit jaar is begonnen en die tot augustus een piek in de beschikbaarheid vertonen, hebben een voorkeur voor de maten 60 en 48.

Mexico, het land dat de meeste avocado's naar de VS verscheept, heeft voor de periode 2020-2021 een oogst van ongeveer 2,9 miljard pound fruit. Vooruitblikkend wordt voor 2021-2022 een oogst van naar verwachting 3 miljard pound avocado's verwacht. "De Mexicaanse oogst neigt ook naar de kleine vruchtgroottes 48 en 60," zegt de producent. "In vergelijking met een paar weken geleden zijn de prijzen hoger door de overgang van de oogst in Mexico. De sector ziet doorgaans hogere prijzen tijdens de overgangsperiode, totdat de nieuwe oogst in volle gang is."

En dan is er Peru, waar de oogst volop aan de gang is en naar verwachting zal aanhouden tot september. "In Peru bevindt de sector zich in het hoogseizoen van de verwachte oogst van 1 miljard kilo, waarbij de nadruk ligt op de kleinere fruitmaten 60 en 48", vervolgt de producent.

Tegelijkertijd merkt de producent op dat zij zich ook wenden tot regio's zoals Zuid-Afrika om regio's zoals Europa het hele jaar door te blijven voorzien van leveringen van Hass avocado's.

Al met al is de aanvoer van avocado's vergelijkbaar met vorig jaar rond deze tijd. "Vooruitkijkend verwacht de sector dat de markt in evenwicht zal komen als Mexico de overgang naar de Flor Loca-oogst voltooit."

Ondertussen blijft de vraag naar avocado's sterk. De consumptie blijft jaar op jaar toenemen. De grootste uitdaging is om het aanbod in evenwicht te brengen met de vraag.

Australië: Nieuw-Zeeland heeft recordvolume voor uitvoer en totale oogst geproduceerd; Australië verwacht een van de grootste oogsten ooit 
De waarde van de Nieuw-Zeelandse avocadosector overschrijdt NZ $227m in het seizoen 2020-21, met $167m geleverd door avocado-export en $60m aan verkoop op de Nieuw-Zeelandse markt. NZ Avocado meldde dat het Nieuw-Zeelandse avocadoseizoen 2020 een record exportvolume en totaal oogstvolume opleverde; 44.000 ton avocado's werden geoogst, met 5,1 miljoen trays (5,5kg) geëxporteerd naar 11 exportmarkten, een stijging van 10% ten opzichte van het vorige seizoen. Australië was voor Nieuw-Zeeland de grootste exportmarkt voor avocado's, met meer dan 4,2 miljoen trays (5,5 kg). In 2020 was de binnenlandse productie in West-Australië uitgeput, waardoor meer kon worden geïmporteerd. Ongeveer 500.000 trays avocado's werden geëxporteerd naar acht markten in Azië, waarvan Thailand de grootste markt was. In Nieuw-Zeeland werden in het seizoen 2020 ongeveer 2,5 miljoen trays met een waarde van meer dan 60 miljoen dollar verkocht.

Ondertussen verwacht een grote Australische avocadoproducent in 2021 een van de grootste oogsten ooit, wat zal leiden tot meer mogelijkheden, zowel in eigen land als internationaal. Zij merkten op: "De prijs is de voorbije 10 jaar een factor geweest om nieuwe klanten aan te trekken, dus wanneer het aanbod overvloedig is, hebben we de kans om ook meer consumenten aan het product te krijgen. Het weer is in alle teeltgebieden verrassend goed geweest. Het zijn enkele van de grootste oogsten die de Australische sector de voorbije 20 jaar heeft gekend, dus heeft het volop mogelijkheden gecreëerd vanuit het oogpunt van export en uitbreiding van de binnenlandse verkoop." De consumenten genieten van de lagere prijzen in de retail: de grote supermarkten hebben de vruchten de voorbije weken voor niet meer dan AU$ 1 per stuk verkocht. In Australië is de productie van de Hass variëteit in Queensland nu op haar hoogtepunt, na het Shepard avocadoseizoen, dat liep van februari tot mei.

Volgende week: Overzicht wereldmarkt uien