Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De Gezonde Smikkelweek laat ruim 11.000 Noord-Hollandse kinderen een week lang groenten ontdekken

Groentenpret in Noord-Holland op 120 BSO's

Om gezond eten onder kinderen te stimuleren start op 12 juli aanstaande de Gezonde Smikkelweek op 120 buitenschoolse opvang locaties (BSO’s) in Noord-Holland. "De belangstelling is zo groot, dat maar liefst 11.422 kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar deelnemen. Zij gaan ervaren hoe leuk, leerzaam én lekker het is om met groenten aan de slag te gaan", aldus Spoony.

Een gezonde start in het leven is belangrijk voor ieder kind. Veel kinderopvangorganisaties besteden aandacht aan gezonde voeding en voedingseducatie. Maar om hier concreet, frequent én met plezier voor kinderen mee aan de slag te gaan, dat kan uitdagend zijn. Daarom organiseert de sociale onderneming Spoony, met een subsidie van Jong Leren Eten Noord-Holland, de Gezonde Smikkelweek!

Ontdekkingspakket met groentenactiviteiten
Gedeputeerde Ilse Zaal start maandag 12 juli deze actie met de aanbieding van het eerste krat aan de kinderen van BSO Babino Hannie Schaft in Zaandam. In totaal 120 opvanglocaties in de hele provincie ontvangen deze week een pakket waarmee ze zélf 3 gezonde groentenactiviteiten kunnen doen. Dat varieert van het maken van wortel-kwark bolletjes en je eigen ‘topsoep’ met vers geplukte kruiden, tot een zintuigenspel waarbij ze allerlei vreemde groenten gaan ontdekken, van chioggia biet tot paarse wortel.

Zelf koken en spelenderwijs leren
Het unieke van het Spoony concept - dat ook regulier aan BSO's geleverd wordt - is de combinatie van zelf koken en spelenderwijs leren met innovatieve eetspelletjes. Hierdoor wordt groenten proeven iets vrolijks en worden kinderen positief gestimuleerd nieuwe smaken te ontdekken. Doordat de activiteiten laagdrempelig en makkelijk zijn en de pakketten alle benodigde ingrediënten bevatten, kunnen pedagogische medewerkers dit eenvoudig zelf oppakken. Alle kinderen krijgen ook een kook/spelpakket mee naar huis om thuis in de vakantie door te gaan met gezond koken en ontdekken!

Prijs voor inspirerend verhaal
De BSO die het meest inspirerend communiceert over haar groenten-avontuur, wint een volledig verzorgd uitje naar een teler. Dit wordt mogelijk gemaakt door de Noord Hollandse streekproducten-leverancier ProeVkantoor, die tevens een deel van de inkoop en distributie van de pakketten voor zijn rekening neemt. In het zuidelijk deel van de provincie wordt het pakket geleverd door Van Kekem Fruit.

Werkt dat, zo’n Smikkelweek?
Een onderzoek, uitgevoerd in samenwerking met Louis Bolk Instituut, gaat uitwijzen of dit een effectieve en aantrekkelijke manier is om voedseleducatie en gezond eten in te zetten op een BSO. Gedeputeerde Zaal is alvast razend enthousiast: “Wat een goed initiatief. Het is belangrijk om kinderen al heel vroeg in hun leven kennis te laten maken met verschillende smaken en verse producten. We weten allemaal dat groenten en fruit gezond voor ons zijn en toch eten we er over het algemeen te weinig van. Dit is een speelse aanpak om kinderen in contact te brengen met de gezonde producten van onze telers. En... jong geleerd is oud gedaan!”

Spoony
Sara Monnik
+31 (0)6 1651 3507
[email protected]   
www.spoony.nl  

Publicatiedatum: