Einde seizoen Spaanse Verna

Sterke toename aanvoer Zuid-Afrikaanse citroenen in Europa

De laatste Spaanse Verna citroenen komen momenteel op de markt. De telersprijzen liggen tussen de € 0,20 en € 0,40 per kilo, afhankelijk van de kwaliteit en de maatvoering. De vraag blijft rustig en dat geldt ook voor grapefruit, zo stelt de Spaanse Interprofessionele Vereniging voor Citroen en Grapefruit (Ailimpo).

Vanaf nu begint men op de Europese markt ook een toenemend aanbod te zien van citroenen van het zuidelijk halfrond, maar de hoeveelheid Argentijnse citroenen in de Europese Unie is eerder beperkt. De Argentijnse exporteurs gaan immers heel voorzichtig te werk na de toename van het aantal onderscheppingen van Citrus Black Spot in de Europese havens vorig jaar. Bovendien zijn de weersomstandigheden dit jaar niet bijzonder gunstig geweest voor de citroenteelt in Argentinië.

Daartegenover staat dat de aanvoer vanuit Zuid-Afrika fors is toegenomen dit jaar. Zuid-Afrika blijft zo verder zijn aandeel op de Europese citroenmarkt vergroten.

"Toch is er nog een goede vraag naar Spaanse Verna citroenen vanwege de goede kwaliteit en de juiste maatvoering," aldus Ailimpo. De regens van de voorbije lente hebben over het algemeen gezorgd voor fruit van groot kaliber.

Minder aanbod van grapefruit en overvloed aan kleine maten
De aanvoer van grapefruit uit Zuid-Afrika blijft dalen. Daarnaast is de kwaliteit tussen verschillende partijen nogal ongelijk en is het percentage fruit met kleine maten nog steeds heel hoog.

De afzet verloopt niet echt vlot op de Europese groothandelsmarkten. De voorraden zijn dan ook overvloedig, vooral van kleine grapefruit (50-55), die minder geliefd zijn bij de detailhandel.

De vraag is verder over het algemeen vrij kalm, aangezien de meeste supermarkten zich concentreren op het zomerfruitaanbod.

Voor meer informatie:
Ailimpo
C/ Villaleal, 3
30001 Murcia, Spanje
+34 968 21 66 19 
informacion@ailimpo.com
www.ailimpo.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven