De aardbeienoogst van Fragolà is 10 dagen geleden begonnen en zal tot in de herfst doorgaan. Het is een merk van het Italiaanse Kingfruit en de aardbeien worden in substraat geteeld, waardoor een constante productie en een constante kwaliteit kan worden gegarandeerd. Het zijn echt hooglandaardbeien, want de teelt vindt plaats op 1.200 meter hoogte. Fragolà wordt gewaardeerd om zijn geur, smaak en bixwaarde. Het gebruikte ras is de herbloeiende Murano.
“Het project, dat precies 10 jaar oud is, heeft bewezen een winnaar te zijn. We bevinden ons bij de berg Lessinia en door het aanzienlijke temperatuurverschil tussen dag en nacht kunnen wij aardbeien telen met stevig en knapperig vruchtvlees. Onze aardbei heeft zijn natuurlijke habitat gevonden in het Fragolà Park, dat ook een belangrijke functie heeft binnen het toerisme,” zegt Massimo Ceradini, directeur van Kingfruit.
De teelt in substraat was een keuze die vooral werd ingegeven door de overtuiging van duurzame ontwikkeling en de wens om afval te verminderen.
“Dankzij deze techniek hebben wij het gebruik van grond, maar vooral ook de hoeveelheid water kunnen verminderen, met een gemiddelde jaarlijkse besparing van 20%. Dit alles zonder gevolgen voor de productiviteit van de planten of de eigenschappen van de aardbeien. Ze hebben zelfs een hoger suikergehalte dan laaglandaardbeien. Bovendien hebben we de laatste jaren steeds meer positieve feedback gekregen over hun langere houdbaarheid.”
“De keuze voor het late aardbeienras is een van onze sterke punten, omdat het ons in staat stelt het gewas buiten het seizoen aan te bieden. Het gaat om de periode waarin de consument ervan overtuigd is dat hij geen aardbeien van hoge kwaliteit meer kan vinden, maar dit is wel mogelijk dankzij onze gewassen.”
Massimo Ceradini
De kas in het Fragolà Park wordt niet alleen gebruikt voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe rassen, maar ook voor de systemen voor de terugwinning van regenwater, voor de afvoer van doorgesijpelde voedingsoplossingen die niet door de planten zijn opgenomen, en voor het behoud van het microklimaat in de planten.
“Het doel is niet om de kwantiteit te verhogen, maar om de kwaliteit te verbeteren en de seizoensgebondenheid te verlengen. Zo krijgen we een gezondere, voedzamere, duurzame aardbei. We zijn bezig met de transformatie van een open-cyclus teeltsysteem naar een gesloten-cyclus systeem. Voor dit project, dat zich nu in de evaluatiefase bevindt, zijn aanzienlijke investeringen gepland, maar de verwachting is dat dit ervoor zal zorgen dat we helemaal biologisch kunnen werken”, besluit Ceradini.
Voor meer informatie:
Massimo Ceradini
Kingfruit
+39 (0)45 8510268
info@ceradinigroup.com
www.ceradinigroup.com