Het Valenciaanse bedrijf Vicente Peris is weer begonnen met de afzet van Piel de Sapo-meloenen voor “fijnproevers”, op de markt gebracht onder de merken 18 Quilates (Spaans voor karaat, n.v.d.r.) en Vicentín. Alleen de beste meloenen met de hoogste kwaliteit zijn goed genoeg voor deze merken, wat het bedrijf ertoe dwingt een drievoudige selectie door te voeren op de percelen en in het pakstation. Vorig jaar haalde 16% van de 4,45 miljoen kilo meloen de selectie voor het merk Vicentín (in totaal ongeveer een half miljoen kilo) en slechts 48.000 kilo was uitverkoren om de naam van het merk 18 Quilates hoog te houden.
Om de strenge kwaliteitscontroles te doorstaan, moeten de meloenen meer dan drie kilo wegen, stevig en compact zijn, een mooie vorm hebben en een hoge Brix-graad halen. Het stevige vruchtvlees heeft een ivoorkleur en een intens maar elegant aroma, dat een vanillegeur oproept. De meloen is bovendien heel sappig en zoet.
"Ons uitgangspunt is om met beide premiummerken de consument Piel de Sapo-meloenen aan te bieden die behoren tot het beste wat er op de markt te vinden is. Dat betekent dat onze meloenen aan zeer hoge kwaliteitseisen moeten voldoen en dat we in bepaalde seizoenen, ondanks de vraag van onze klanten, geen meloenen afzetten onder de merken Vicentín of 18 Quilates. We bewaken die normen streng”, verduidelijkt Alberto Montaña, algemeen directeur van Vicente Peris.
De Spaanse meloenen van Peris staan in de buitenteelt in de regio’s Murcia en Castilla-La Mancha. De gewassen uit Campo de Cartagena (Murcia) bijten de spits af. Daar groeit het fruit op zandgronden in de buurt van de zee. Eind juli sluiten dan de meloenen uit Castilla-La Mancha aan, en ook daar wordt de hoge kwaliteit bereikt die Peris nodig heeft voor zijn premiummerken.
Het fruit dat niet de hoogste normen haalt wordt afgezet onder de merken Peris Dolce Gold, Peris Dolce Premium en Peris. Dat is ook Klasse I-fruit en die merken zijn zeer in trek vanwege hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.
Hogere opbrengst in 2021
Voor 2021 verwacht Vicente Peris 10% meer Piel de Sapo-meloenen te oogsten in vergelijking met vorig jaar, wat de opbrengst op 4,95 miljoen kilo zou brengen. De belangrijkste bestemming wordt Spanje, gevolgd door enkele andere Europese landen zoals Frankrijk, Duitsland en België.
85% van de meloenen van Peris wordt op de versmarkt afgezet, terwijl 15% naar de verwerkende industrie gaat voor convenience-producten zoals meloenschijfjes, met of zonder serranoham. Ook halve meloenen in krimpfolie doen het de laatste jaren steeds beter.
Voor meer informatie:
Vicente Peris
+34 961 491 106 (Spanje)
buzon@vicenteperis.com
www.vicenteperis.com