Uit het onlangs door de Europese Commissie gepubliceerde rapport "EU imports of organic agri-food products: Key developments in 2020" blijkt dat de markt voor biologische voeding in de EU de afgelopen jaren is gegroeid, maar dat de import van bio-producten in 2020 licht is afgenomen ten opzichte van 2019. De motor van de stijgende consumptie is dus de eigen teelt, zo concludeert het rapport.
Qua productcategorieën nam de import van tropisch fruit en rijst toe, terwijl de invoer van andere granen, meel en suiker daalde.
In 2020 importeerde de EU 2,79 miljoen ton biologische agrovoedingsproducten, een daling van 1,9% vergeleken met de 2,85 miljoen ton van 2019. Basisproducten zoals onder meer granen, plantaardige oliën en oliezaden, suiker, melkpoeder, boter, ongebrande koffie en cacao, waren goed voor 48% van de import in volume en 29% in waarde. Andere primaire producten, zoals onder meer vleesproducten, fruit, groenten, yoghurt en honing, vertegenwoordigden 42% van de import in volume en 53% in waarde.
Het grootste volume biologische producten kwam in 2020 de EU binnen via Nederland (31%). Daarna volgden Duitsland, België en Frankrijk met respectievelijk 18%, 11% en 10%.
De belangrijkste handelspartners waren Ecuador (12%), Dominicaanse Republiek (9%), China (8%) en Oekraïne (8%). De tien grootste exportlanden van biologische producten met bestemming EU waren in 2020 goed voor 64% van de totale Europese bio-import.
Groenten en fruit
Volgens het document zijn groenten en fruit met 1,29 miljoen ton de grootste productengroep, goed voor 46% van de totale Europese import van biologische producten in 2020. Daarvan komt het gros op rekening van tropisch fruit, noten en specerijen (aandeel van 65%). Banaan is de absolute koploper (goed voor 81% van het tropisch fruit).
De import van tropisch fruit, noten en specerijen nam in 2020 fors toe tot 0,84 miljoen ton (+9%). Ook de invoer van citrus (+31%) en ander biologisch fruit (+7%) nam toe, terwijl die van groenten en verwerkte AGF-producten stabiel bleef. Alleen de import van biologische vruchtensappen daalde (-11%).
Bron: agrodigital.com