Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ryo Takeshita, Astra:

"Onze schilmachine levert meer fruit voor de consument en minder afval voor de supermarkt"

Automatische schilmachines worden veel gebruikt in de fruitverwerkende sector. Nu gebruiken fabrieken met een hoge capaciteitsvraag meestal de 'ronde schilmachine', maar die heeft een hoog verspillingsprobleem. Voor bedrijven die fruit van klein formaat bewerken, wordt de productiviteit een uitdaging wanneer de nauwkeurigheid van het schillen gegarandeerd moet zijn. Hoe een evenwicht kan worden gevonden tussen maximale productiviteit en minimale verspilling is een veelbesproken kwestie in de fruitbewerkende sector.

Maximale capaciteit en minimaal afval
Astra is een innovatieve Japanse ontwikkelaar van schilmachines. De FAP-1001, een schilmachine op industriële schaal van het bedrijf, is zeer populair in de fruitbewerkende sectoren. De verkoopmanager Ryo Takeshita introduceerde de unieke eigenschappen van de FAP-1001. "In tegenstelling tot andere types schilmachines op de markt, maakt de FAP-1001 gebruik van een 'messenschilmethode' en vertoont hij gelijkenissen met het principe van manueel schillen. Het mes is recht, scherp en dun. Tijdens het draaien beweegt het mes soepel, terwijl het altijd stevig tegen het oppervlak van het fruit wordt gedrukt."

"Neem als voorbeeld kiwi's. Onlangs verkochten wij een eenheid FAP-1001 aan een kiwibewerkende fabriek. De fabriek gebruikte een rond schilapparaat van een ander merk, maar bij het schillen van een 35-45 mm kleine gele kiwi, of de overrijpe zachte kiwi's, werd bijna tweederde van het vruchtvlees afgesneden, wat resulteerde in een zeer hoog afvalpercentage. De fabriek nam contact met ons op met de vraag of wij een betere oplossing konden bieden. Na diverse testen heeft de fabriek nu alle bewerkingslijnen vervangen door onze FAP-1001. Alle maten kiwi's kunnen snel worden geschild met een minimum aan afval."

Als schiller op industriële schaal werkt de FAP-1001 op hoge snelheid, met een capaciteit van 1200 stuks fruit/uur. Ryo: "Dit is vooral geschikt voor fruitbewerkende fabrieken, grootschalige cateringbedrijven en drank- en limoncello fabrieken die een hoge opbrengstsnelheid vereisen." 

"Over drank- en limoncellofabrieken gesproken, citrusschillen worden vaak gebruikt in de drankensector. De gele buitenste schil bevat veel aroma's, die kunnen dienen als smaakstof voor dranken. De witte binnenste schil smaakt echter bitter en moet zeer schoon worden gepeld. Hoe de gele schil van de witte schil te scheiden is de grootste uitdaging tijdens de bewerking. Nu pellen fabrieken de schil ofwel met de hand, ofwel pellen ze eerst de hele schil en snijden dan de gele laag van het witte gedeelte. Beide manieren vereisen een handmatige toepassing en kostbare arbeid. Maar onze machine maakt een hoge schilsnelheid met schilnauwkeurigheid mogelijk. Naast kiwi's en citrus, werkt de machine ook goed voor meer dan 20 soorten fruit en groenten."

Eenvoudige prestaties ondersteund door ingewikkelde technologieën
"Een schiller is een combinatie en balans van vele elementen zoals het materiaal van het mes, de vorm van de schiller, de manier waarop de schiller het fruit raakt en de manier waarop de schiller beweegt en de snelheidsregeling, enz. Al deze factoren spelen een rol en werken op elkaar in. We kunnen zeggen dat achter de eenvoudige prestaties onze voortdurende investering in R&D en een enorme hoeveelheid tijd die aan experimenteren wordt besteed schuilgaat. Hierdoor heeft onze machine ook een hoge duurzaamheid." 

Op de vraag over onderhoud en service na verkoop zei Ryo: "Hoewel het werkingsprincipe ingewikkeld klinkt is de werking eigenlijk heel eenvoudig en is er niet veel onderhoud nodig. We krijgen zelden telefoontjes van klanten die problemen ondervinden. Maar als ze vragen hebben of als we iets moeten controleren, kunnen we dat gemakkelijk online doen. Een ander voordeel is dat de machine heel gemakkelijk te installeren is. Door Covid-19 is reizen niet eenvoudig, dus als de machine ter plaatse wordt afgeleverd, kan het lokale personeel de machine gemakkelijk zelf installeren en testen met de online ondersteuning van onze ingenieurs."

Verscheidenheid aan schilmachines
Naast de FAP-1001 produceert Astra verschillende schilmachines voor verschillende eisen. Zoals, tafelmodel compacte schilmachine KA-700H, ananas, meloen en mango schilmachine KA-750. Dit jaar introduceert Astra een geheel nieuwe ananasschilmachine, de KA-725, ontworpen voor supermarkten.

Voor meer informatie:
Ryo Takeshita
ASTRA Inc.
+81 0245412444
ryo@e-astra.co.jp
peel-a-ton.com

Publicatiedatum: