Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dit jaar al bijna evenveel cocaïne onderschept in haven Antwerpen als in heel 2020

"We zijn nog maar halfweg, maar in juni 2021 staat de teller van de drugsvangst in de haven van Antwerpen al op 54,5 ton. Zo stevent de douane dit jaar af op een absoluut record. Ter vergelijking: in 2020 werd in totaal 65,4 ton drugs onderschept. Het toont dat het harde werk van onze douane en andere veiligheidsdiensten loont. En daar kan ik hen nooit genoeg voor bedanken,” zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem tijdens de persconferentie in de haven van Antwerpen.

Foto: Facebook Vincent Van Peteghem 

Toch zijn de cijfers dubbel. Het harde werk loont, maar ze geven tegelijkertijd weer dat de strijd tegen drugs nog lang niet gestreden is. De criminele groepen zijn creatief en hebben verschillende middelen ter beschikking. “Maar onze veiligheidsdiensten tonen zich bijzonder weerbaar en inventief. Daar is de operatie ‘Sky’, een mooi voorbeeld van. Ook de douane stapte mee in de operatie en voerde acties uit onder de eigen naam ‘Skywalker.’ 190 douaniers vanuit het hele land hebben hier in Antwerpen 150 verdachte containers gecontroleerd en maar liefst 27 ton cocaïne onderschept. Het bewijs dat samenwerking loont”, aldus minister van Peteghem.

Internationale samenwerking
Operatie ‘Skywalker’ toont zwart op wit welke resultaten kunnen worden behaald door samen te werken en informatie uit te wisselen. Want ook die internationale samenwerking is een onmisbare schakel in de strijd tegen drugs. Vincent Van Peteghem: “Door expertise en informatie uit te wisselen van veiligheidsdiensten overal ter wereld, kunnen we hier op het terrein deze resultaten voorleggen. Criminelen verplaatsen hun actieterrein, maar door samen te werken, verkleinen we hun kansen.”

“Nogmaals wil ik de douane bedanken voor hun uitstekende resultaten. Als minister van Financiën zal ik me blijven inzetten in de strijd tegen drugs. We blijven investeren in de nodige middelen en het nodige personeel voor de douane om deze strijd aan te gaan, en we zullen blijvend inzetten op een sterke samenwerking met onze internationale partners”, besluit minister Van Peteghem.

Bron: Vincent Van Peteghem

Publicatiedatum: