Als reden om groente en fruit te eten, noemt 77 procent dat het gezond is en 70 procent dat het lekker is. Zo’n 40 procent doet het omdat ze ‘het gewend zijn’ of ‘als voorbeeld voor de kinderen’. Toch is het opvallend dat vrouwen met thuiswonende kinderen juist minder groente en fruit eten dan zij die níet voor een gezin koken.
Vers en afwisselend
Hoewel iedereen op de kleintjes let, is 90 procent van de lezeressen bereid om meer te betalen voor groente- en fruitsoorten die ze lekker vinden. Fruit moet vooral vers, sappig en zoet zijn. Ook afwisseling is belangrijk, zegt één op de drie vrouwen. Bij groente gaat het hen met name om de versheid en of het bij het gerecht past. Maar ook hier willen veel vrouwen afwisselen en nieuwe dingen uitproberen. Vrouwen eten niet iedere dag diverse soorten groente en fruit, maar hebben wel interesse in meer variatie. Het steeds groter wordende aanbod helpt daarbij. Velen zeggen dat ze tien jaar geleden nog geen broccoli, courgette, paprika en asperges aten, maar dat het nu regelmatig op tafel komt. Met fruit experimenteren we nog meer: van ananas, kiwi en mango tot kakifruit, lychees en minneola’s.Groter aanbod groente en fruit
Ruim een kwart heeft als goed voornemen om meer soorten groente en fruit uit te proberen, bijvoorbeeld schorseneren, postelein, pastinaak, paksoi en koolraap en exotisch fruit als dadels en kaki. Helaas is niet alles in alle supermarkten verkrijgbaar. Maar liefst 56 procent heeft behoefte aan een groter aanbod. 1 op de 5 vrouwen doet het liefst boodschappen in de supermarkt met de meeste keuze.Lees het hele artikel op Telegraaf.nl