Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wim Waterman, Waterman Onions:

"Er liggen kansen om nog meer uien te sorteren en te verpakken in de periode voor de Kerst"

Tholen - Van een opleving wil Wim Waterman nog niet spreken, maar de uienmarkt heeft de afgelopen week wel herstel getoond. "En dat hadden we hard nodig, want het was margetechnisch lange tijd gewoon slecht. De boerenprijzen waren hoog en baalprijzen waren daartegenover te laag en de exportcijfers bleven te veel hangen. Andere jaren vertoonde de tweede helft van het seizoen nog weleens meer golfbewegingen waarop je kunt surfen, nu ging de markt vanaf half december lineair omlaag."


Wim en Erik Waterman

"Je hoort weleens de opmerking dat de Nederlandse sorteercapaciteit te groot is, maar dat is eigenlijk niet zo. Voor het eerste deel van het seizoen zou de sorteercapaciteit mijns inziens nog groter moeten zijn. Er liggen kansen om nog meer uien te sorteren en te verpakken in de periode voor de Kerst. Ik geloof ook dat we toegaan naar een situatie waarbij we in de eerste helft van het seizoen nog meer sorteren en in het tweede deel in een andere modus draaien om de kleinere markt te beleveren. Alleen moeten we daar wel met z'n allen op anticiperen. Dat zal uitdagingen geven voor de logistiek, leveranciers, de inzet van het personeel en machines, maar ook boeren die moeten inzien dat het beter is hun uien in het eerste deel van het seizoen te verkopen."

"Daarbij moeten we niet vergeten dat de dalende prijs van de afgelopen vijf maanden ook bepaald werd door de onbalans in de wereldmarkt door Corona. De uien die normaal naar hotels en restaurants gaan worden niet automatisch extra in de supermarkt geconsumeerd. Als we de beschikking hadden gehad over meer containers, hadden we nog meer uien weg kunnen werken", stelt Wim.

"Momenteel is het vooral Europa wat de klok slaat. Afrika doet ook nog mee, maar lang niet met volumes zoals in andere delen van het seizoen. Het Hollandse seizoen voor rode uien is nagenoeg klaar en Egypte neemt nu dat stokje tijdelijk over. Opvallend genoeg waren de rode uien dit seizoen op een gegeven moment goedkoper dan de gele. Je kunt wel stellen dat aan Azië te danken is dat de rode uien goed zijn weggelopen, net als Afrika weer erg belangrijk is geweest voor de gele uien."

Voor Waterman Onions, dat zich traditiegetrouw vooral toelegde op de export op Azië en later in het seizoen binnen Europa, is het wel reden om breder te kijken. "Nog altijd hebben we veel klanten binnen Europa, maar die gaan niet meer uien afnemen. Sterker nog, in veel gevallen wordt het window om die klanten te beleveren korter. Dat is voor ons reden geweest om ons meer te oriënteren op de wereldmarkt om onze continuïteit te waarborgen. In Azië, Centraal- en Zuid-Amerika waren we al redelijk sterk, maar Afrika kreeg niet genoeg aandacht terwijl het daar nog steeds een groeimarkt is. Daar willen we ons de komende tijd meer op gaan toeleggen, waarbij we het niet direct in de bulk, maar juist in de variëteit aan producten zoeken."

Of het venijn van het seizoen nog in de staart zit, betwijfelt Wim. "We zijn niet de goedkoopste en hebben niet de beste kwaliteit meer. Dat hebben we wel nodig om concurrerend te zijn op de wereldmarkt. Uien zijn er genoeg te vinden bij de boer, maar we zouden er nog veel meer kwijt kunnen als die van retailkwaliteit zouden zijn. Dan zou je ook kunnen concurreren met de nieuwe oogst.

En hoe het volgend seizoen zal gaan? Wanneer alles groeit en bloeit zoals het moet, dan hebben we weer een hoop uien weg te werken. Hopelijk zijn die concurrerend in kwaliteit en prijs of vallen er gaten in de wereldmarkt om weergerelateerde redenen. Maar ook wij kunnen in Nederland nog geraakt worden door het klimaat. Ik heb in elk geval veel zin in het nieuwe seizoen."

Voor meer informatie:
Wim Waterman
Waterman Onions
Hannie Schaftweg 12
8304 AR Emmeloord
+31 (0)527 617 496
wim@waterman-onions.nl   
www.waterman-onions.nl