Overzicht wereldmarkt aardbeien

In Europa verschuift de aardbeienoogst naar het noorden: Spanje sluit een seizoen met horten en stoten af terwijl andere landen met hun productie beginnen. Nederland, België en Engeland beginnen trager aan hun seizoen, terwijl Schotland geen last heeft van de koudere perioden die de producties in de andere landen teisteren. Noord-Amerika vertoont een vergelijkbaar beeld, met weersomstandigheden eerder in het jaar die leiden tot een latere start in Californië. In Zuid-Afrika schakelen de telers over op een jaarronde teelt, waardoor het aanbod toeneemt, maar de prijzen dalen.

Nederland: Buitenteelten drie weken later
De aardbeienmarkt is volgens een Hollandse fruithandelaar de laatste tijd erg goed geweest. "Door het koude weer kwamen de volumes niet massaal op de markt en mede dankzij al die feestdagen in mei is de vraag erg goed. De buitenteelten zijn wel drie weken later, terwijl de kasaardbeien al over de top van de productie heen zijn. Daardoor is er geen piek in de aanvoer en blijven de prijzen mooi op niveau. Nu liggen de prijzen op de veiling nog rond de 2 euro voor een pond, in de week van Moederdag werd zelfs de 5 euro aangetikt."

België: Aardbeienseizoen een week later gestart
Het Belgisch aardbeienseizoen is dit jaar een week later gestart dan vorig jaar. In het begin van het seizoen liep de productie wat moeizaam, door het grote aantal donkere dagen in januari. Toen de bloei eenmaal was begonnen liep de productie goed door. De kwaliteit van de aardbeien is goed dit jaar, omdat de temperaturen overdag niet al te hoog zijn en de nachten vrij koud. De vraag naar aardbeien is goed, maar is wel afhankelijk van het weer. Het mag wel wat zonniger worden om de consumptie te stimuleren.

Duitsland: Late start seizoen
Door de koudegolf in april en de eerste helft van mei kwam het Duitse aardbeienseizoen moeizaam uit de startblokken. Momenteel zijn er voornamelijk aardbeien uit bedekte teelt op de markt, de eerste vollegrondspartijen komen nu mondjesmaat in de handel. Ondanks de moeizame seizoenstart verwacht men over de gehele linie een normale oogst, vergelijkbaar met de volumes van vorig jaar. Naast binnenlands product zijn er ook Nederlandse, Belgische, Spaanse en Griekse aardbeien op de markt. Over de gehele linie vertonen de prijzen een dalende lijn, die gelijke tred houdt met het toenemende aanbod.

VK: Schots seizoen loopt voor op Engels, zorgen over arbeidskrachten blijven bestaan
Het Engelse aardbeiseizoen kende een trage start en loopt nog steeds achter op schema door aanhoudend kouder dan gemiddeld weer. De aardbeienoogst heeft een achterstand van ongeveer 10 dagen, terwijl het Schotse seizoen beter op schema ligt, wat later in het seizoen tot een overaanbod kan leiden.
De oogst in de serres neemt af en de volumes in de tunnels nemen momenteel toe. Het fruit ziet er tot dusverre zeer goed uit, de koelere temperaturen zorgen voor bessen van goede grootte en kwaliteit. De vraag is ook goed, omdat het aanbod korter is en het geïmporteerde Spaanse fruit er minder goed uitziet.

De volledige opening van de horecasector deze week zal naar verwachting geen invloed hebben op de detailhandelsverkopen, integendeel, aangezien het aantal overzeese reizen nog steeds beperkt is, zullen er meer vakanties in eigen land zijn waardoor de vraag zal toenemen.

Er zijn veel zorgen over het arbeidsaanbod in het VK dit seizoen, één teler merkte op dat hij genoeg arbeiders heeft om de oogst te plukken, maar het is nog een extra onzekerheid voor telers.
"Op papier kan het lijken alsof je genoeg plukkers hebt, maar totdat ze daadwerkelijk komen opdagen, weet je het gewoon niet. Dit jaar hebben veel werknemers een vaste verblijfstatus verkregen, zodat het voor hen relatief gemakkelijk zal zijn om terug te komen, maar het extra papierwerk kan sommigen afschrikken wanneer het gemakkelijker is om naar Europese landen te gaan, maar het feit dat ons vaccinatieprogramma zo goed verloopt, kan mensen aanmoedigen om hierheen te komen."

Spanje: De vraag daalt naarmate het Spaanse seizoen ten einde loopt
Het Spaanse aardbeienseizoen is in zijn laatste fase. Het seizoen begon laat dit jaar als gevolg van de sneeuwstormen en vorst in december en januari, die tijdens de eerste drie maanden van het seizoen voor zeer kleine oogsten zorgden. In die periode heeft ook de regen de teelt beschadigd en hebben kwaliteitsproblemen de telers gedwongen ongeveer 50% van hun volume weg te gooien. De vraag was op dat moment groter dan het aanbod, hoewel de detailhandel de prijzen bleef drukken en ondanks het tekort terugging naar die van het vorige seizoen. Eind maart begonnen de volumes zich te herstellen tot het gebruikelijke niveau, tot de tweede week van april, toen er al een overaanbod was.

Hoewel de volumes tot 20 april te hoog waren en de prijzen opnieuw daalden, kon de sector de situatie aan. Vanaf de laatste week van april begon de productiecurve af te vlakken en terzelfder tijd vertraagden de koude temperaturen in de rest van de Europese landen - waar Spanje het grootste deel van zijn productie uitvoert - het begin van hun seizoen aanzienlijk. Dat had positieve gevolgen voor de Spaanse exporteurs, die in Europa volop ruimte vonden voor hun aardbeien en een veel grotere vraag zagen dan normaal in die tijd van het jaar. De productiekosten waren in die periode ook hoger, maar werden grotendeels gecompenseerd door de goede prijzen. Vanaf deze week versnellen de aardbeienoogsten in de Europese landen waarnaar Spanje exporteert, zodat de vraag naar Spaanse aardbeien afneemt. In Huelva, waar meer dan 90% van de Spaanse aardbeien wordt geteeld, liggen de temperaturen boven 32 graden, wat de productie versnelt met een mindere kwaliteit.

Italië: Hoge verwachtingen voor het Italiaanse seizoen
Uitstekende situatie en goede vooruitzichten voor aardbeien in Noord-Italië. Een ondernemer, die meer dan 600.000 planten in productie heeft, zegt dat in Emilia-Romagna 80% van de aardbeien in beschermde teelt is geoogst, terwijl de oogst in de vollegrond net is begonnen. De kwaliteit is uitstekend. De volumes zijn voldoende, de prijzen zijn goed. Vooral in het buitenland, waar er niet veel Spaans product is, blijven de prijzen hoog, rond de 1,50-1,80 euro per verpakking van 500 gram. De best eetbare rassen zijn die welke 1,80-1,90 euro/500 gram opbrengen, mede dankzij hun heldere kleur. Op de Italiaanse markt liggen de prijzen in de detailhandel iets lager, vooral voor de zuurdere rassen.

In Basilicata loopt het aardbeienseizoen ten einde. Het is een zeer goed jaar geweest, zowel voor de productie als voor de verkoop, met een nog steeds grote vraag en hoge prijzen. Voor sommige variëteiten, zoals Sabrosa-Candonga, zal de oogst naar verwachting over ongeveer twee weken klaar zijn, terwijl voor andere cultivars, zoals Rossetta en Inspire, de oogst nog minstens 20 dagen zou kunnen duren. Alles zal afhangen van de stijgende temperaturen, die momenteel hoog zijn.

China: Prijzen dalen met 25%
In mei is de binnenlandse aardbeienprijs 25% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Op dit moment dalen de groothandelsprijzen. Het fruit uit de provincie Zhejiang is al een tijdje op de markt. De prijs ligt rond 10 yuan/kg. Aarbeien uit de provincie Yunnan zijn net op de markt gekomen, met 20 yuan/kg. De meeste aardbeien in China worden in plastic kassen geteeld. 

Noord-Amerika: Binnenlandse aardbeienvoorraden lopen in dankzij beter weer
Net als veel andere producten in Californië, hebben aardbeien te kampen met de recente weersomstandigheden. "Het weer heeft een belangrijke rol gespeeld in het binnenlandse aardbeiseizoen van dit jaar", zegt een teler uit de regio. "De aardbeienteeltgebieden in Zuid-Californië begonnen hun seizoen op tijd. Zij kregen echter te maken met verschillende weersomstandigheden, waaronder hevige regenval, hagel en harde wind, die voor aanzienlijke tegenslagen bij de oogst zorgden."

Er zijn momenteel twee regio's in Californië waar aardbeien worden geteeld. In Santa Maria is de aanvoer op zijn hoogtepunt en ook de komende drie weken zullen grote hoeveelheden bessen van goede kwaliteit worden aangevoerd. Ondertussen hebben telers in Watsonville/Salinas het moeilijk om een momentum op te bouwen als gevolg van het weer. "De planten hebben tijdens de winter geen ideale koeltijd gekregen. In combinatie met de natte en koudere temperaturen in het voorjaar zijn de vruchten nog niet rijp genoeg in vergelijking met vorige jaren."

In vergelijking met de voorbije jaren ligt het teeltgebied Watsonville/Salinas ongeveer 30 procent achter qua volume en ongeveer drie weken op schema. "De planten zijn echter gezond en zitten vol met bloemen en groen fruit. We zien het begin van de piek en verwachten tegen 1 juni een zeer grote fruitstroom, die de verloren tijd en het volume uiteindelijk zal goedmaken", aldus de teler, die eraan toevoegt dat dit het moment is waarop de voorraden zich zullen ontwikkelen tot verkoopbevorderende volumes. "Verwacht wordt dat de laatste week van mei tot eind juni een algemeen piekvenster voor de aanvoer van aardbeien in Californië zal opleveren.

Deze voorraden voldoen aan een bijzonder sterke vraag uit de hele VS en Canada. "We zien met name dat de foodservice in het zuidoosten van de VS - Texas, Florida, Georgia - een sterke comeback maakt en we verwachten dat een flink aantal andere staten dit voorbeeld zal volgen."

Omdat de voorraden tot nu toe lager waren dan normaal, waren de prijzen van het populaire fruit historisch hoog. Die prijzen beginnen nu echter te dalen. "Het USDA-aardbeiengemiddelde bedroeg vorige week 16 dollar per bakje van 8 kilo en ligt nu rond de 7 dollar per bakje van 8 kilo, wat ook nodig is gezien de grote hoeveelheden die we in juni verwachten. We hebben de juiste detailhandelsprijzen nodig om de consument te bereiken."

Met Memorial Day voor de deur, een populaire feestdag in verband met aardbeien, zullen er voldoende voorraden bessen van goede kwaliteit beschikbaar zijn. 

Zuid-Afrika: Aardbeiensector schakelt steeds meer over op jaarrondproductie
De Zuid-Afrikaanse aardbeiensector, die vooral op de binnenlandse markt is gericht met enige export naar het Midden-Oosten, breidt zich uit. Zowel in de Westkaap als in Limpopo, de noordwestelijke provincie en Gauteng zijn er nieuwkomers in de aardbeiensector en is er sprake van uitbreiding bij bestaande telers.

In de Westkaap telen de telers steeds vaker 12 maanden per jaar, waardoor zij nog steeds op de markt zijn, samen met telers uit Gauteng en Limpopo. Hoewel de prijzen voor aardbeien hoog zijn, R100 (5,80 euro) tot R120 (6,90 euro) per kilo, is het seizoen nog vroeg en zullen de volumes sterk toenemen en de prijzen snel dalen, zeggen marktagenten. Door de toenemende lokale productie is de Egyptische invoer dit jaar verminderd.

Vorig jaar was een uitzonderlijk jaar voor aardbeien wat kwaliteit betreft en als de regen wegblijft in het noorden, zou dit jaar wel eens hetzelfde kunnen zijn. De oogst zal groter zijn als gevolg van de genoemde uitbreiding.

Volgende week: Wereld markt paprika's


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven