Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Praxas:

"Ketenoptimalisatie bederfelijke goederen door realtime inzicht in locatie én conditie"

Bloemen en planten, groenten, fruit, vlees, koffie en voedselproducten… geen eenvoudige goederen om door de logistieke keten heen te loodsen. Het zijn producten die onder strikte regelgeving vervoerd moeten worden, wil de consument er uiteindelijk nog van kunnen genieten. Dit heeft alles te maken met in hoeverre de keten geoptimaliseerd en veilig is, waardoor schade tijdens het transport wordt voorkomen. Er zijn verschillende manieren om dit te realiseren. Inzicht in de keten door realtime monitoring van locatie, temperatuur en luchtvochtigheid is zo’n manier.  

Factoren die schade kunnen veroorzaken
Verschillende factoren kunnen ertoe leiden dat bederfelijke goederen tijdens het transport worden blootgesteld aan risico’s die schade kunnen veroorzaken. Temperatuur- en luchtvochtigheids-schommelingen als gevolg van ongunstige omgevingscondities, onverwachte vertragingen of andere problemen kunnen resulteren in een beschadigd product en teleurgestelde klanten.

Waarschuwing bij overschrijding temperatuur of luchtvochtigheid
"Voor veel bedrijven die te maken hebben met het transport van bederfelijke goederen, is inzicht in het transport belangrijk om zo in te kunnen schatten onder welke omstandigheden hun product zal arriveren op de eindbestemming. Met realtime monitoring van locatie én conditie kunnen bedrijven worden gewaarschuwd zodra een temperatuur- of luchtvochtigheidsbereik wordt overschreden, in plaats van alleen te weten wanneer het product arriveert. Hierdoor kan exact worden bepaald wanneer extreme fluctuaties plaatsvinden om zo waar mogelijk het probleem op te lossen voordat het product beschadigd raakt. Daarbij kan de keten aan de hand van de beschikbare data worden geoptimaliseerd, waardoor het probleem in de toekomst wordt voorkomen", vertelt Praxas. 

Tijdsbesparing door inzicht in de keten
"Een bloemenexporteur die bloemen de gehele wereld overvliegt maakt al enige tijd gebruik van realtime monitoring. Het biedt de ketentransparantie die ze nodig hebben", legt het bedrijf uit. Via centrale software zijn alle bloementransporten te volgen zodat direct inzichtelijk is waar er vertraging is opgelopen en welke transporten zijn gearriveerd. Daarnaast worden ook de condities gemeten waarin de bloemen zich bevinden. Temperatuur, luchtvochtigheid, licht… allerlei factoren die van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van de bloemen.

Er wordt veel tijd bespaard doordat meetgegevens direct in te zien zijn op afstand. Ontvangende partijen hoeven geen gegevens uit lezen of devices te retourneren. Langdurige discussies worden vermeden mede doordat partijen inzicht hebben waar excursies en vertragingen zijn voorgekomen in de toeleveringsketen. Bovendien verzamelt het bedrijf relevante data die wordt gebruikt om de toekomstige logistieke processen te optimaliseren.

Transparantie met als doel zo min mogelijk verspilling
Realtime track & trace van locatie én conditie creëert een transparante keten met als doel zo min mogelijk verspilling. "We weten allemaal hoeveel ellende er bij komt kijken wanneer een zending beschadigd arriveert bij de klant. De klant is namelijk teleurgesteld en verwacht dat het probleem wordt opgelost. Er moet vervolgens een nieuw transport worden geregeld, wat met de huidige containerprijzen grote financiële impact kan hebben. Ook de administratieve handelingen eromheen kosten tijd en geld. Een transparante keten levert onder aan de streep veel op," vervolgt Praxas. 

Van A tot Z realtime inzicht in de keten
"Het nieuwe realtime track & trace systeem van Praxas kent wereldwijde dekking, een automatische geofence op vertrek- en aankomstlocatie, de mogelijkheid tot route geofence en zendt een alarm wanneer een transport afwijkt van de vooraf bepaalde route. Naast locatie worden ook temperatuur, luchtvochtigheid, schok en licht gemeten. Het wordt gebruikt voor alle modaliteiten; ook zeevracht kan realtime worden gemonitord. Veel luchtvaartmaatschappijen hebben het systeem reeds goedgekeurd zodat het veilig tijdens een luchttransport gebruikt kan worden," besluit Praxas. 

Voor meer informatie:
www.praxas.com/nl-nl/Track-trace 

Publicatiedatum: