Tanzania: Plantaardige oplossing ontwikkeld om versproducten langer ongekoeld te bewaren

De Tanzaniaanse uitvindster Araika Mkulo heeft een alternatief voor het gekoeld bewaren van fruit ontwikkeld. Acaciabomen vormen de bron voor deze oplossing, die groenten en fruit bij kamertemperatuur langer houdbaar maakt waardoor er geen koeling nodig is. 

"We winnen de gom van de Acacia, een inheemse boom hier in Tanzania, en zetten deze vervolgens in het laboratorium om in een vloeistof. Alle ingrediënten zijn natuurlijk, vrij van chemicaliën en kunnen veilig worden geconsumeerd," laat Mkulo weten tijdens een interview met The Citizen.

Volgens Mkulo zijn groenten en fruit doorgaans vijf dagen houdbaar. Dit is inclusief de tijd dat ze worden vervoerd. Dankzij deze oplossing kan de houdbaarheid echter tot wel 20 dagen worden verlengd. Mkulo zegt dat het verlengen van de houdbaarheid bij zal dragen aan het terugdringen van voedselverspilling in steden en een besparing op het energieverbruik op zal leveren, omdat er geen koeling nodig is. 

De oplossing zal ook bijdragen aan het verminderen van post harvest-verliezen, aangezien de meeste Tanzanianen geen eigen koeling bezitten. "Naar schatting 18% tot 32% van alle groenten en fruit die in Tanzania worden geteeld, bederven nog voor ze het bord van de consument hebben bereikt," aldus Mkulo. 

Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven