Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

2020 recordjaar voor VBT-veilingen ondanks de coronapandemie

Zeggen dat 2020 een uitzonderlijk jaar was, is een understatement, schrijft het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties haar jaarverslag. Ondanks de bijzondere omstandigheden waren de producentenorganisaties bestand tegen de zware uitdagingen van de extreem fluctuerende marktomstandigheden. Met een omzet van 1.078 miljoen euro (+9% ten opzichte van 2019) beleefde het VBT en haar leden zonder meer een recordjaar. In zeven jaar tijd steeg de omzet van de coöperaties met meer dan 25%. Daarbovenop realiseerde de coöperatie van de producenten van diepvriesgroenten een omzet van 103 miljoen euro (+3%).

Aanvoer
In 2020 bleef de aanvoer bij de producentenorganisaties ongeveer gelijk (-0,7%) in vergelijking met de historisch hoge aanvoer in 2019.
Qua productvolume was 2020 eerder een normaal jaar. Er was een normale aanvoer van groenten, met een stijging in de aanvoer van tomaten (+15% of +38 miljoen kg). Bij de aanvoer van fruit viel de sterke daling van het volume appelen op (-30% of -45 miljoen kg), doordat de appelproductie en -oogst zwaar getroffen werden door late
nachtvorst. Ook werden er in 2020 minder aardbeien aangevoerd (-6%).

De omzet van groenten en fruit bedroeg 1.078 miljoen euro (+9%) en doorbrak daarmee de magische grens van één miljard euro. Het aandeel groenten in de omzet bedroeg 685 miljoen euro (63,5%) en het aandeel fruit was 394 miljoen euro (36,5%). Koploper onder de groenten was witloof, dat in 2020 een sterke prestatie leverde met een omzetstijging van 22%. Voor courgettes steeg de omzet met 15%. Prei en losse tomaten hadden het daarentegen zwaarder te verduren:
de omzet van prei ging 16% achteruit, de omzet van losse tomaten daalde met 14%. Voor de overige groenten ziet VBT een stijgende omzet in vergelijking met 2019.

Voor de fruitsector is het beeld van 2020 over het algemeen positief, mits de juiste kadering. De voorbije jaren waren voor de fruitsector extreem moeilijk door zowel weersomstandigheden als topproducties in een aantal Europese landen. In 2020 maakte de fruitsector een
inhaalbeweging met een omzetstijging voor appelen (+11%),  aardbeien (+23%) en peren, waarvan de omzet 34% steeg.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie

Export
Exporteren is een must voor de economische duurzaamheid van de coöperatief georganiseerde groenten- en fruitsector in België – en in Vlaanderen in het bijzonder. "Terwijl export naar andere lidstaten van
de Europese Unie een traditie is, blijft het een uitdaging om markttoegang te krijgen in derde landen. Hier blijven we dan ook aandacht aan besteden", aldus het VBT. 

In april 2020 kwam de officiële berichtgeving vanuit Thailand dat er effectief markttoegang was voor Belgische appelen – het bewijs dat de inzet op vlak van personeel en financiële middelen gerendeerd
heeft. Ook is er vanaf oktober 2020 effectief markttoegang voor Belgische appelen in Mexico. 

Klik hier voor het hele jaarverslag.

Voor meer informatie:
Luc Vanoirbeek
Verbond van Belgische 
Tuinbouwcooperaties (VBT)
Tiensevest 136
B-300 Leuven
+32(0)1620 0080
info@vbt.eu      
www.vbt.eu        

Publicatiedatum: