Goede prijzen voor de vroege (water)meloenen uit Almería

Het rapport van het Andalusische Observatorium voor Prijzen en Markten over de kasteelt in Almería in week 16 bevestigt zwart op wit wat de telers al zeiden over de prijzen voor de watermeloenen in het begin van het nieuwe seizoen: er worden mooie gemiddelde prijzen betaald.

De eerste hoeveelheden gingen voor hogere prijzen de deur uit dan vorig seizoen. Zo lag de gemiddelde prijs in week 16 voor de gestreepte watermeloen op € 0,57 per kilo, voor de mini-watermeloen op € 0,49 per kilo en voor de zwarte pitloze variant op € 0,80 per kilo.

Het Observatorium wijst erop dat de aanvoer van watermeloenen uit derde landen niet overvloedig is. "Volgens experts uit de sector valt het areaal in Senegal lager uit dan vorig seizoen, toen het Afrikaanse land zich door kwaliteitsproblemen genoodzaakt zag de export terug te schroeven en een groot deel van zijn oogst op de binnenlandse markt af te zetten." Anderzijds zijn er ook problemen bij het transport over zee die voor vertragingen in de aanvoer naar Europa zorgen.

In week 16 werd Spanje geteisterd door de storm Lola, die veel regen met zich meebracht, maar ook een stijging van de temperatuur. Maar op de Europese markt kreeg de vraag naar watermeloen geen duwtje in de rug door de temperaturen, want die kwamen in een groot deel van het continent nauwelijks boven de 15 graden uit.

De vraag in Europa is voornamelijk gericht op kleinere maten. De mini-watermeloen doet het dan ook goed. De meeste Europese consumenten geven de voorkeur aan watermeloenen tussen 1,5 en 2 kilo die gemakkelijk te vervoeren en te bewaren zijn en sneller geconsumeerd kunnen worden dan de grote varianten.

Ook de eerste meloenen komen op de markt
Deze week worden ook de eerste meloenen van het seizoen geoogst, zo meldt het rapport. Toch is het fruit in een groot deel van de kassen van Almería nog niet op maat. In de kassen die zich toeleggen op de latere teelt, bevinden de meloenen zich nog in de bestuivingsfase. Het aantal meloenen dat deze week op de markt wordt gebracht, is nog beperkt en bestaat vooral uit de variëteiten Galia en Cantaloupe.

De prijzen van beide soorten liggen hoger dan vorig seizoen: € 0,78 per kilo voor de Galia meloen en € 0,89 per kilo voor de Cantaloupe.

De belangrijkste concurrenten voor de Andalusische Galia meloen op de internationale markt zijn Brazilië, Costa Rica, Honduras, Guatemala en Marokko.

Volgens het Andalusische Observatorium is er in Brazilië dit jaar minder meloen aangeplant dan vorig seizoen en stijgt in Marokko de kasteelt ten nadele van de buitenteelt. De Marokkaanse oogst valt samen met die van Almería en heeft dus invloed op de prijsvorming.

Bron: sevilla.abc.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven